26 Ekim 2014 Pazar

Etin temel bölümleri

Karkas, dört parçaya ayrıldıktan sonra temel bölümler halinde kesilir. Önce bel kemiğinden aşağıya doğru kesilip ikiye ayrılır; bu iki parça tekrar ikiye kesilerek ön ve arka çeyrekleri meydana getirir. Daha sonra bu çeyreklerden temel bölümler kesilip kasap, perakendeci ve restoranlara satılır. Onlar da eti market raflarında, menülerde, tabaklarda gördüğünüz daha küçük parçalara ayırır. Etin restoranlarda en çok kullanılan temel bölümleri aşağıdaki gibidir.




Gerdan:

Karkas ağırlığının yaklaşık yüzde 28’ini oluşturur. Lezzetli bir bölümdür; ancak pek çok bağ dokusu içerdiği için sulu ya da sulu/kuru pişirmenin birlikte kullanıldığı pişirme yöntemi gerektirir. Restoranlarda etin diğer temel bölümleri kadar sık kullanılmaz. Gerdan, kasaplık hayvanın omuz bölgesine verilen isimdir.

Kaburga:

Karkas ağırlığının yaklaşık yüzde 10’unu oluşturur. ‘Yazı’ olarak adlandırılan mermersi yağ dokusu kaburgada çok yoğundur ve bu yumuşak bir bölümdür. Etin bu bölümü kuru pişirme ya da sulu/kuru pişirme kombinasyonuna uygundur.

Fileto:

Bonfile, kontrfile ile t-bone ve porterhouse bifteği çıkan ‘short loin’ bu bölüme dâhildir ve hepsi birlikte karkasın yüzde 15’ini oluşturur. Çok yumuşaktır; sevilen ve pahalı etlerin çoğu bu bölümden çıkar. Rosto etmek için mükemmeldir

But:

Nuar, kontrnuar, tranç ve sokumun bulunduğu bu bölüm karkasın yüzde 24’ünü oluşturur. Çok lezzetlidir; bir miktar bağ dokusu içerir; en uygun pişirme tekniği rosto ve breze etmektir.


http://beefandfish.com/mutfak-okulu/etin-temel-bolumleri.html