2 Haziran 2014 Pazartesi

Mereng Nedir?


Meringue (mereng) kar gibi çırpılmış yumurta akı ve şekerle hazırlanan, çok hafif, pişirme ayarına göre köpüksü olabilen, yumuşak pastanecilik malzemesi olup çok eski tarihlerden bu yana Fransa, İtalya ve İsviçre’de kullanılmakta olup beze olarak da bilinir. Bu malzemeden yola çıkarak bir çok tarif ve tatlı geliştirilmiştir.

Temel olarak üç çeşit mereng vardır:
  1. Fransız merengi
  2. İtalyan merengi
  3. İsviçre merengi
Ülkemizde de fırıncılık ve pastahaneciliğin başladığı ilk yıllardan bu yana mernegli ürünler hazırlanmaya başlanmış olup örneğin bu gün bir çok market rafında, pastahanede ve benzeri yerlerde rastladığımız “Beze” aslında temel olarak Mereng’dir. Mereng malzemesi sadece “Beze” üretiminde değil bir çok farklı amaç için kullanılmaktadır.

Genel olarak içi, üzeri veya altı yumuşak olan veya kremamsı olan tatlılarda kullanılır. Vacherin pataların hazırlanmasına olanak sağlar; vacherin pastaların tabanları tamamen ve temel olarak yumurta akı ve şeker ile hazırlanmış istenirse içlerine dövülmüş badem veya fındık eklenmiş sert ve kırılgan tabanlardır, daha sonra üzerlerine meyve, krema konularak servis edilirler. Örneğin Pavlova pastası; çırpıldıkça karbeyaz olup parlayan yumurta aklarının, ağızda dağılan çıtır dokusunun, üstüne eklenen leziz kremanın ve birbirinden taze meyvelerin canlılığını taşır. Beze bazlı bu pastaya, döneminin en başarılı balerini Anna Pavlova'yı onurlandırmak için "pavlova" adı verilmiştir. Anna Pavlova 1926'da Avustralyayı ve Yeni Zelandayı ziyaret ettiğinde halk büyük bir çoşku duymuş, onu izleyenler dansetmediğini adeta "kanatlanıp havada süzüldüğünü" söylemişler. Bu tanım, pavlova pastasına ilham vemiş; böylece hafif, kabarık, havalı ve neşeli bir pasta ortaya çıkmış.

Benzer şekilde üzeri kabuklanabilen, içi kremalı pasta ve tartlar için de kullanılıyor mereng malzemesi. Özellikle Fransız ve İtalyan mutfaklarında, pastahanelerinde tart ve turtalara merengleme işlemi denilen bir işlem yapılıyor. Yumurta akının iletken olmamasından yararlanılarak böyle bir yöntem geliştiriliyor. Üst kaplama olarak kullanılan mereng ızgaraya, fırına konulduğunda içerisindeki hava kabarcıkları sayesinde kuruyor ve bir süre sonra yine içindeki şeker sayesinde de yer yer karamelize oluyor. Böylece tatlıya çok farklı bir dekorasyon yöntemi uygulanmış oluyor. Günümüzde bu işlem için profesyonel tatlıcılar pürmüz denilen özel bir alet kullanıyorlar.

Kanyak: http://www.mutfaktayiz.biz/blog-detay/mereng-nedir-yazimi-ekledim/2410/raife