23 Nisan 2014 Çarşamba

Peynirler ve Peynir Çeşitleri

Peynir, çok büyük bir çeşitlilikteki aroma, tat, yapı ve şekle sahip bir grup fermente süt ürünü için kullanılan genel addır.

Dünyada 1.000’den fazla peynir çeşidi vardır. Elde somut bir tarihsel kanıt olmamakla birlikte peynirin ilk kez bundan yaklaşık 8.000 yıl önce Mezopotamya veya İndus vadisinde çobanlar tarafından üretildiği sanılmaktadır.

Hijyen

Hijyen, aynı ortamın sağlığa zarar verecek mikroorganizmalardan arınmış olması demektir. Hijyeni sağlamak için araç ve gereç üzerinde bulunan sağlığa zararlı mikroorganizmaların güvenli bir düzeye düşürülmesini sağlamak üzere gereken ısı ya da kimyasal madde kullanılması gerekir. Böylelikle araç ve gereçlerimiz sanitasyon işlemine maruz kalmış olur. Bu işlem duvarların, tavanın ve döşemelerin temizliğini, uygun havalandırma ve aydınlatmanın sağlanmasını, çöplerin dökülmesinde kullanılan araç ve gereçlerin ve bulaşıkların yıkanmasını kapsar.

Ölçüler


200 CC. 90 CC.
Su BardağıKahve FincanıÇorba Kaşığı
Arpacık Şehriye150 gr.50 gr.15 gr.
Buğday Nişastası110 gr.35 gr.10 gr.
Bulgur Köftelik135 gr.55 gr.15 gr.
Bulgur Pilavlık150 gr.60 gr.18 gr.
İrmik160 gr.60 gr.20 gr.
Kahve180 gr.70 gr.7 gr.
Kakao270 gr.30 gr.12 gr.
Kırmızı Mercimek180 gr.60 gr.15 gr.
Kuru Bakla135 gr.50 gr.20 gr.
Kuru Fasulye160 gr.55 gr.20 gr.
Kuru Barbunya150 gr.50 gr.15 gr.
Nohut160 gr.60 gr.22 gr.
Pirinç160 gr.60 gr.20 gr.
Salça200 gr.55 gr.40 gr.
Sirke120 gr.60 gr.6 gr.
Sıvıyağ160 gr.55 gr.20 gr.
Su180 gr.70 gr.7 gr.
Süt180 gr.70 gr.7 gr.
Tel Şehriye150 gr.60 gr.20 gr.
Tereyağı260 gr.60 gr.30 gr.
Tuz220 gr.90 gr.12 gr.
Toz Şeker180 gr.60 gr.45 gr.
Un112 gr.35 gr.10 gr.
Yeşil Mercimek180 gr.60 gr.15 gr.
Pudra Şekeri110 gr.35 gr.13 gr.

Su bardağı 200 CC ve Çorba Kaşığı ölçüleri silmedir.

http://www.chefali.com adresinden alıntı olup Saygıdeğer Şefim Ali AÇIKGÜL'e katkılarından dolayı teşekkür ederim.

Reyhan ve Cevizli Tarhana Çorbası


Malzemeler :
  • 1 Su Bardağı Tarhana
  • 8 Su Bardağı Su
  • ½ Su Bardağı Çekilmiş Ceviz
  • 2 Yemek Kaşığı Reyhan (Kurutulmuş)
  • 1 Yemek Kaşığı Tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber

Porçini Mantarlı Kereviz Çorbası


Malzemeler :
  • 1 adet Soğan
  • 2 adet Kereviz
  • 2 adet Patates
  • 1 diş Sarımsak
  • 4 çorba kaşığı Sıvıyağ
  • 100 gr Porçini mantar
  • 10 su bardağı Su
  • Tuz
  • Karabiber

Brokoli Çorbası


Malzemeler :
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 paket brokoli
  • 1 adet kereviz
  • 1 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Yeterince tuz
  • 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • Yeterince su

Minestrone Çorbası


Malzemeler :
  • 200 gr. Karnabahar
  • 50 gr. Bezelye
  • 100 gr. Brokoli
  • 2 Tane Havuç
  • 1 Tane Kabak
  • 1 Tane Kereviz
  • 3 Tane Pırasa
  • 150 gr. Ispanak
  • 1 Tane Biber
  • 100 gr. T.Fasulye
  • 1 Tane Patates
  • 100 ml. S.Zeytinyağı
  • 2 Tane Taze Kekik
  • 2 Yemek Kaşığı Un
  • Tuz
  • Karabiber

Mantarlı Cappuccino Çorbası


Malzemeler :
  • 1 Adet Soğan
  • 200 gr. Kültür Mantarı (doğranmış)
  • 200 gr. Porcini Mantarı (doğranmış)
  • 200 gr. Krema
  • 500 gr. Süt
  • 30 gr. Un

Gaspacho - İspanyol ve İtalyanların Soğuk Çorbası


Malzemeler :
  • 3 adet orta boy olgun domates
  • 1 adet salatalık
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 100 ml zeytin yağı
  • 10 gr fesleğen
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı tabasko
  • 5 gr Frenk soğanı(2 yaprak)
  • 50 ml su
  • ¼ bağ maydonoz
  • ½ diş sarımsak
  • Bir tutam tuz
  • Bir tutam karabiber

Sezar Salata


Malzemeler :
  • 1 Adet Marul
  • 200 gr Parmesan Peyniri
  • ¼ Tost Ekmeği
  • 1 Paket Çeri Domates
Sezar Sos
  • 1 Adet Ançuvez
  • 40 gr Kapari
  • 20 gr Hardal
  • 700 gr Mayonez
  • 1 Diş Sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Enginarlı Mozzarella Salatası (8 Kişilik)


Malzemeler :
  • 8 Adet Taze Enginar
  • 4 Bağ roka
  • 10 Adet taze soğan
  • 16 Adet kurutumuş domates
  • 4 Adet kırmızı közlenmiş biber
  • 2 Paket suda mozzarella
  • 5 Diş sarımsak
  • 1 Bağ semizotu
  • 4 Yemek k.z.yağı
  • 1 Adet Limon
  • Tuz Biber
  • 1 Çorba kaşığı kavrumuş susam

Mozzarella Peynirli Roka Salatası


Malzemeler :
  • 75 gr Roka
  • 40 gr Kokteyl Domates
  • 50 gr Elma Yeşil
  • 60 gr Konserve Biber
  • 80 gr Mozzerella Suda
  • 40 gr Nar Ekşi Sos
  • 40 gr Havuç
  • 20 gr Zeytinyağlı Limon Sos