5 Kasım 2014 Çarşamba

Osmanlı Sarayı’ndan özel bir et yemeği: Zırbaç


  • 1 kg kuzu eti (kemiksiz) 
  • 1 bardak su 
  • 1/2 kg arpacık soğan 
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 2 adet tarçın çubuğu 
  • 1 yemek kaşığı şeker 
  • 1 yemek kaşığı bal 
  • 100 gr badem tozu 
  • 10 adet tane karabiber veya darulfülfül 
  • 1 çay kaşığı damla sakızı (dövülmüş) 
  • 1/2 çay bardağı sirke 
  • 1 çay kaşığı kişniş tozu 
  • 1 avuç kuru erik 
  • 1 çay kaşığı safran 
Hazırlanışı
  • İri kuşbaşı doğranmış etleri iyice yıkayın. Derin tavada önce etleri mühürleyin, sonra altını kısarak suyunu çekmesini sağlayın.
  • Tuz, tarçın ve tarçın çubuğunu ete katın ve iyice karıştırın. Arpacık soğan ekleyerek 3-4 dakika daha kavurun.
  • Uzun süre pişireceğiniz tencerede 1 bardak su ile en az 2 saat kısık ateşte et yumuşayana kadar bekleyin. 
  • Sırasıyla karabiber, kişniş, dövülmüş damla sakızı, safran ve kuru erik ekleyin. 
  • Son aşamada diğer yanda sirke, bal ve şekeri karıştırıp 2 saatin sonunda tencereye ekleyin. 2 taşım daha kaynatın. Üstüne file badem serpebilirsiniz. 
http://beefandfish.com/beef-fish/yemek-kulturu/osmanli-sarayindan-ozel-bir-et-yemegi-zirbac.html