Osmanlı Sarayı’ndan özel bir et yemeği: Zırbaç
- 1 kg kuzu eti (kemiksiz)
- 1 bardak su
- 1/2 kg arpacık soğan
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 adet tarçın çubuğu
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı bal
- 100 gr badem tozu
- 10 adet tane karabiber veya darulfülfül
- 1 çay kaşığı damla sakızı (dövülmüş)
- 1/2 çay bardağı sirke
- 1 çay kaşığı kişniş tozu
- 1 avuç kuru erik
- 1 çay kaşığı safran
- İri kuşbaşı doğranmış etleri iyice yıkayın. Derin tavada önce etleri mühürleyin, sonra altını kısarak suyunu çekmesini sağlayın.
- Tuz, tarçın ve tarçın çubuğunu ete katın ve iyice karıştırın. Arpacık soğan ekleyerek 3-4 dakika daha kavurun.
- Uzun süre pişireceğiniz tencerede 1 bardak su ile en az 2 saat kısık ateşte et yumuşayana kadar bekleyin.
- Sırasıyla karabiber, kişniş, dövülmüş damla sakızı, safran ve kuru erik ekleyin.
- Son aşamada diğer yanda sirke, bal ve şekeri karıştırıp 2 saatin sonunda tencereye ekleyin. 2 taşım daha kaynatın. Üstüne file badem serpebilirsiniz.
http://beefandfish.com/beef-fish/yemek-kulturu/osmanli-sarayindan-ozel-bir-et-yemegi-zirbac.html