Malzemeler
İç harcı için:
- 500 gram dana kıyma
- 2 su bardağı kırık pirinç
- 1 adet soğan
- 1 yarım demet maydanoz
- 1 avuç taze nane
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet domates
- 1 tutam karabiber
- 1 tutam tuz
- 1 yarım çay kaşığı yenibahar
- 1 yarım çay kaşığı toz kişniş
- 4 yemek kaşığı zeytinyağı
Dolmalar için:
- 4 adet kabak
- 1 adet kemer patlıcan
- 6 adet dolmalık biber
- 4 adet domates
- 2 su bardağı su
- 1 ölçü zeytinyağı
Yapılışı
Kıymayı bir karıştırma kabına koyun. Suda güzelce yıkanıp durulanmış pirinci kıymanın içine katın. Soğanın kabuklarını soyup küp küp doğrayın ve kıymayla pirincin üzerine ekleyin. Maydanozu ince ince kıyın ve malzemelerin üzerine ekleyin. Taze naneyi de maydanoz gibi ince kıydıktan sonra malzemelere ilave edin. Salçayı karışımın içine katın. Domateslerin kabuklarını soyun ve karışımın içine rendeleyin. Karabiber ve tuz ekleyin. Yenibaharı ve toz kişnişi ilave edin. 3-4 yemek kaşığı zeytinyağını ilave edin ve karışımı karıştırın. Dinlenmesi için hazırladığınız bu iç harcı dolaba kaldırın.
Sebze oyacağı yardımıyla kabaklarınızın ve patlıcanınızın içini oyun. Dolmalık biberleri sap kısmından kapak gibi keserek açın ve iç çekirdeklerini temizleyin. Domateslerin de üst kısımlarını kapak gibi kesin ve içlerini bir bıçak yardımıyla oyarak temizleyin. Oyma işleminde çay kaşığı da kullanabilirsiniz. Dolmaları hazırladıktan sonra üzerlerine kapak görevi görmesi amacıyla 1 adet domatesi ikiye bölün ve dilimleyin. Dilimleri de ikiye kesin.
İçini oyduğunuz sebzeleri kıymalı harç ile doldurun. Üzerlerini domates dilimleri ile kapatın. Dilerseniz dolmalık biberlerden artan takke kısımları da bu işlem için kullanabilirsiniz. Dolmaları tencerenize yerleştirin ve suyunu ilave edin. Üzerlerine zeytinyağı gezdirin. Tencerenin kapağını kapatın. Su iyice kaynayana kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte yaklaşık 20 dakika pişirin. Sıcak servis edin.