Malzemeler
- 500 mililitre limonata
- 200 mililitre vişne suyu
- 8 adet jelatin yaprağı
- 2 adet portakal
- 1 adet portakal (sunum için)
- 1 tutam taze fesleğen
- 9 adet çilek
- 1 adet Granny Smith elma
Mango püresi için:
- 1 adet mango
- 2 yemek kaşığı akçaağaç şurubu
- 5 adet fesleğen yaprağı
- 1 tutam toz şeker veya pudra şekeri
Yapılışı
Tencereye vişne suyu ve limonatayı dökün, kaynatın.
Yaprak jelatinleri yumuşatmak için bir kaseye su koyun ve jelatinleri bu suda bekletin. Portakalları ikiye kestikten sonra küçük bir bıçak yardımıyla portakalın iç kısmını çıkartın. Bu işlemi yaparken kabuğu delmemeye özen gösterin. Küçük bir kaşık yardımıyla içini iyice temizleyin.
Portakal segmentleri elde etmek için 1 adet portakalın kabuklarını soyun. Beyaz çizgiler arasında kalan dilimleri bir bıçak yardımıyla keserek çıkartın. Kalan posamsı kısmı suyunu kullanmak için atmayın. Hafif kaynamış olan meyve sularının içine yumuşatmış olduğunuz jelatinleri ilave edin. Karıştırın. (jelatinleri kaseden alırken fazla suyunu elinizle sıkın.) Sıvıyı soğumaya bırakın.
Çilekleri temizleyip küplere kesin. Portakal segmentlerini de iki parçaya kesin. Elmaların kabuklarını soyun ve küçük parçalara kesin. Bütün meyveleri bir kasenin içine doldurun ve üzerlerine arta kalan portakal posasının suyunu elinizle sıkın. Bu işlem elmaların kararmasını önleyecektir.
Mango püresini hazırlamak için mangonun kabuklarını soyun ve küçük parçalara kesin. Mutfak robotunun içine atın. İçine akçaağaç şurubunu ekleyin. Taze fesleğeni ilave edin. Robotu çalıştırıp karışımı püre haline getirin. Karışım çok koyu kalırsa içine portakal posasının suyundan sıkabilirsiniz. İçi boş portakal kabuklarını düz bir kaseye dizin. İçine kestiğiniz meyveleri paylaştırın. Birer yaprak taze fesleğen koyun. Bir kepçe yardımıyla üzerlerini jelatinli meyve suyuyla doldurun.
Buzdolabına kaldırıp 1 gece boyunca soğutun.
Dilerseniz soğutma işlemine başladıktan 1 saat sonra jöleleri buzdolabından alıp biraz daha jelatinli karışımdan ekleyerek kalın bir jöle elde edebilirsiniz. Donmuş olan jöleleri dolaptan çıkartın ve iki parçaya keserek servis kasesine dizin. (bıçağı kullanırken keskinliğinden emin olamıyorsanız jöleleri parçalamaması için bıçağınızı önceden sıcak suyun içine batırın.) Hazırladığınız mango püresini de yanlarına ekleyin.
Jölelerin üzerine biraz pudra şekeri serpiştirin. Dilerseniz toz şekeri mutfak robotuna koyup çekerek de pudra şekeri elde edebilirsiniz.
Tencereye vişne suyu ve limonatayı dökün, kaynatın.
Yaprak jelatinleri yumuşatmak için bir kaseye su koyun ve jelatinleri bu suda bekletin. Portakalları ikiye kestikten sonra küçük bir bıçak yardımıyla portakalın iç kısmını çıkartın. Bu işlemi yaparken kabuğu delmemeye özen gösterin. Küçük bir kaşık yardımıyla içini iyice temizleyin.
Portakal segmentleri elde etmek için 1 adet portakalın kabuklarını soyun. Beyaz çizgiler arasında kalan dilimleri bir bıçak yardımıyla keserek çıkartın. Kalan posamsı kısmı suyunu kullanmak için atmayın. Hafif kaynamış olan meyve sularının içine yumuşatmış olduğunuz jelatinleri ilave edin. Karıştırın. (jelatinleri kaseden alırken fazla suyunu elinizle sıkın.) Sıvıyı soğumaya bırakın.
Çilekleri temizleyip küplere kesin. Portakal segmentlerini de iki parçaya kesin. Elmaların kabuklarını soyun ve küçük parçalara kesin. Bütün meyveleri bir kasenin içine doldurun ve üzerlerine arta kalan portakal posasının suyunu elinizle sıkın. Bu işlem elmaların kararmasını önleyecektir.
Mango püresini hazırlamak için mangonun kabuklarını soyun ve küçük parçalara kesin. Mutfak robotunun içine atın. İçine akçaağaç şurubunu ekleyin. Taze fesleğeni ilave edin. Robotu çalıştırıp karışımı püre haline getirin. Karışım çok koyu kalırsa içine portakal posasının suyundan sıkabilirsiniz. İçi boş portakal kabuklarını düz bir kaseye dizin. İçine kestiğiniz meyveleri paylaştırın. Birer yaprak taze fesleğen koyun. Bir kepçe yardımıyla üzerlerini jelatinli meyve suyuyla doldurun.
Buzdolabına kaldırıp 1 gece boyunca soğutun.
Dilerseniz soğutma işlemine başladıktan 1 saat sonra jöleleri buzdolabından alıp biraz daha jelatinli karışımdan ekleyerek kalın bir jöle elde edebilirsiniz. Donmuş olan jöleleri dolaptan çıkartın ve iki parçaya keserek servis kasesine dizin. (bıçağı kullanırken keskinliğinden emin olamıyorsanız jöleleri parçalamaması için bıçağınızı önceden sıcak suyun içine batırın.) Hazırladığınız mango püresini de yanlarına ekleyin.
Jölelerin üzerine biraz pudra şekeri serpiştirin. Dilerseniz toz şekeri mutfak robotuna koyup çekerek de pudra şekeri elde edebilirsiniz.