Denizlerimizde çıkan deniz ürünleri ve balıklar bütün yıl boyunca yense de, bazı aylarda bazı ürünler daha lezzetli oluyor. Aşağıdaki takvim, hangi aylarda, hangi deniz ürünlerini tüketmemiz gerektiği konusunda yol gösteriyor.
OCAK:
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Ancak lüfere eylülden bu yana fazla rağbet gösterildiği ve bol tüketildiği için eski lezzeti bulamayabilirsiniz. Hamsi tam yağlı durumundadır. Çinekop ve kofana bollaşır. Tekir, kırlangıç ve dil bol avlanır. Midye mevsimi başlamıştır.
ŞUBAT:
Kalkan mevsimi başlar ve mayıs sonuna kadar devam eder. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş ve tekir bol çıkar. Şubat sonuna kadar devam eder.
MART:
NİSAN:
Uskumru yumurtalarını dökmüş, çiroz olmaya başlamıştır. Mercan, kılıç ve kırlangıç bol çıkmaya başlar. Balığın bol olduğu aydır.
MAYIS:
Istakoz, pavurya, barbunya, iskorpit bolca avlanır ve lezzetli zamanlarıdır.
HAZİRAN:
Verimsiz bir aydır. Dip balıkları yumurtalarını dökerler.
TEMMUZ:
Sardalye mevsimidir. Istakoz ve böcek bolca çıkar.
AĞUSTOS:
Çingene palamutu balık mevsimini açar. Sinarit, mercan ve kılıç balığının lezzetli olduğu zamandır.
EYLÜL:
Palamut irileşir. Lüfer, kolyoz, izmarit bolca çıkar.
EKİM:
Yaz aylarında Karadeniz’e giden balıkların Marmara’ya dönüşe başladığı aydır. Dolayısıyla her türlü balık bollaşır.
KASIM:
Lakerda yapma mevsimi başlar. Torik bollaşır.
ARALIK:
Uskumru, lüfer, palamut ve torik bu ayda yağlıdır. Hamsinin lezzetli olma zamanı başlamıştır.
http://beefandfish.com/ adresinden alıntıdır.