23 Eylül 2014 Salı

Mutancana


Şölenlerin en sevilen yemeği olan Mutancana Fatih Sultan Mehmet'in sofrasından eksik olmazdı. Mutfaktaki hakimiyetini 200 yıl kadar sürdürmekle birlikte saray mutfağının baş yemeklerinden birisiydi.

Malzemeler

  • 1 kg dilimlenmiş kemikli koyun veya kuzu eti 
  • 2 kaşık bal 
  • 3 kaşık sirke 
  • 200 gr. taze siyah üzüm veya 150 gr kuru üzüm 
  • 200 gr kuru siyah erik 
  • 200 gr kuru kayısı 
  • 150 gr tatlı badem 
  • 4 adet orta boy soğan 
  • Taze çekilmiş karabiber ve tuz 

Yapılışı

Eti yıkayın, üstünü örtecek kadar su koyun ve orta ateşte 1-1.5 saat kadar pişirin. Suyun üzerinde biriken köpüğü alın. Erikleri ve kayısıları suda biraz yumuşattıktan sonra kabuklarını soyup ikiye bölün. Soğanları ince ince doğrayın. Etleri tencereden çıkartın. 1-1.5 su bardağı et suyunu ayırın ve kalan et suyunu stok olarak kullanın. Ayırmış olduğunuz et suyunu temiz bir tencerede tekrar kaynatın. içine soğanları atın ve bir iki çevirdikten sonra etleri ilave edin. Tuzu, karabiberi ve balı ekleyin. Et yağsız ise 2 kaşık kadar tereyağı ilave edin. Kapağını kapatıp hafif ateşte 20-30 dk pişirin. Yemeği ateşten almadan önce üzüm, kayısı, badem ve erikleri ekleyin. 10 dakika kadar daha hafif ateşte pişirin. Yemeğin fazla tatlı olmaması için 3 kaşık sirkeyi ekleyin. Yemeği ocaktan alıp 10-15 dk kadar dinlendirin. Sonra servis edin.
Kaynak : Beef & Fish