Balığın Gözleri Parlak ve Lekesiz Olsun
Balık satın alırken gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe, pullar ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnek durumda olan, kaslarına basıldığı zaman parmağın bıraktığı iz hemen düzelen ve kötü kokusu olmayanları tercih edin.
Yumurtayı Kullanmadan Önce Hemen Yıkayın
Yumurtayı buzdolabında yıkamadan saklayın ve kullanmadan hemen önce yıkayın. Ayrıca yumurtaya dokunduktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayın. Bu şekilde tavuğun dışkısıyla bulaşabilecek ve sonucu ölümlere kadar gidebilecek zehirlenmelerden korunursunuz.
Dolabın Kapaklarını Uzun Süre Açık Bırakmayın
Derin dondurucu kısmı en yüksek -18 derece olması gerekirken, dolap kısmı da + 4 derecenin üzerine çıkmamalı. Özellikle yaz mevsiminde buzdolabı içi sıcaklığının çok değişmemesi için dolabın kapaklarını gereğinden çok uzun süre açık bırakmayın. Ayrıca soğuk havanın dolap içinde rahatça dolaşmasını sağlamak için buzdolabını gereğinden fazla gıdalarla doldurmayın.
Tavuğu Parça Yerine Bütün Alın
Tavukları, but ya da kanat gibi parça etlerini almak yerine bütün olarak almayı tercih edin. Böylece kesim zamanları belirli olmayan, tazeliği belirsiz tavuk etlerini tüketmemiş olursunuz. Bütün tavuk alırken, göğüs kısmına bastırdığınızda kırılma gerçekleşmesi tavuğun tazeliğini gösterir.
Etleri 4 Derecede Tuttuğunuz Dolap Kısmında Çözdürün
Eti kasaptan aldıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün tutun. Uzun süre saklamak istiyorsanız, yiyeceğiniz miktarlarda ayırıp derin dondurucuda 2-3 ay saklayabilirsiniz Dondurduktan sonra çözdürdüğünüz etleri hemen kullanın, tekrar dondurmayın. Çözdürürken kesinlikle oda sıcaklığında bırakmayın. Eğer oda sıcaklığında çözdürürseniz zehirlenmelere neden olacak mikroorganizmalar hızla çoğalacaktır. Bu nedenle bir gün önceden dondurucu kısımdan 4 derece olan dolap kısmına alarak daha uzun sürede çözdürün.
Etler ile Sebze-Meyveleri Birbirine Temas Ettirmeyin
Uygun sıcaklık sağlanmadığında mikroorganizmaların hızla çoğalması en çok etlerde gözleniyor. Bu nedenle sebze ve meyveleri, etlerle birbirine temas eden raflarda saklamayın. Pişmiş yiyecekleri üst raflarda ve üzeri kapalı şekilde depolayın. Çiğ kümes hayvanı etlerinden, balıklardan veya diğer etlerden damlayan suların diğer yiyeceklerle temasını mutlaka engelleyin. Bu tür yiyecekleri mümkünse buzdolabının dondurucu kısmında depolayın.
Hazır Çekilmiş Kıymalardan Kaçının
Hasta hayvanların etleri yenildiğinde hastalıkları insanlara geçiyor. Veteriner kontrolünden geçmiş denetimli etlerin tüketilmesi önemli. Güvenilir yerlerden satın almaya, kıyma alırken hazır çekilmiş yerine kendi seçtiğiniz az yağlı etten kıyma çektirmeye özen gösterin.
Sığır Eti Parlak Kırmızı, Koyun Eti İse Pembe Olmalı
Etin tazeliğini rengi gösteriyor. Sığır eti parlak kırmızı renkte, koyun eti ise açık pembeden koyu pembeye doğru değişen renktedir. Et satın alırken çürümüş, renk değiştirmiş ve kokan etleri tercih etmeyin.
Taze Tavukları En Fazla Bir Hafta Saklayın
Taze tavukları 0-2 ºC’de 1 hafta, dondurulmuş tavuk etlerini ise -18 ºC’de 1 yıl bekletebilirsiniz. Balığı temizlendikten sonra kâğıda sarıp birkaç gün buzlukta saklayabilirsiniz. Balığı dondurma, tuzlama, konserve ve kurutma yöntemleriyle uzun süre saklamanız mümkün. – 32ºC’de dondurup, ardından –18 ºC’de 3-6 ay saklayabilirsiniz.
Yemeği Dışarıda En Fazla 2 Saat Soğutun
Pişirdiğiniz gıdaları sıcak olarak hemen buzdolabına kaldırmayın. Yemek öncelikle oda sıcaklığına gelmeli ve daha sonra dolaba kaldırılmalı. Ancak sıcak havalarda gereğinden fazla dışarıda kalırsa, mikroorganizmalar hızla çoğalıyor, bunun sonucunda yemek ekşiyor ve bozularak zehirlenmelere sebep oluyor. Bu nedenle yemeği en fazla 2 saat soğuttuktan sonra buzdolabına kaldırın.
http://beefandfish.com/beef-fish/uzman-gorusu/besin-zehirlenmesinden-korunmanin-10-puf-noktasi.html