Vazgeçilmez Kalite Kodları
En üst kalite yüksek karbonlu paslanmaz çelikler, Almanya ve Fransa’dan ithal ediliyor. DIN 1.4116 ve T5MoV, vazgeçilmez kalite kodları. Bu kodların alaşım değerleri bıçakların keskinliğinin ve dayanıklılığının temeli olan işlemlere en uygun zemini hazırlıyor.
Paslanmaz çelikler, üretilecek ürün özelliklerine göre özenle şekillendiriliyor. Şekillendirme işlemi için otomatik presler ya da lazer kesim makinesi kullanılıyor.
Özel Şekillendirme
Ürün üzerinde standart dışında bir şekillendirme yapılacaksa ustalar bunu manuel olarak gerçekleştiriyor ve ürün son şeklini alıyor.
Gerekiyorsa Elle Müdahale Yapılıyor
Şekillendirme sonrası her bıçak ustalar tarafından tek tek kontrol ediliyor ve gerekiyorsa elle müdahale edilerek bir sonraki basamak olan ısıl işleme uygun hale getiriliyor.
Bilgisayar Kontrollü Isıl İşlem
Isıl işlem bıçak üretiminin şifresi. Çeliğin sertliği, esnekliği ve keskinliğinin uzun sürmesi ısıl işlem sayesinde elde ediliyor. Isıl işlemi, bilgisayar kontrollü makinelerde, 3 adımda gerçekleştiriliyor. 1060 derecedeki özel fırında çelikler ısıtılarak moleküler yapısı düzensiz hale getiriliyor. -80 derecedeki buzul ısıl işlem makinesinde çelikler donduruluyor ve moleküler yapı optimum şekle geliyor. Son işlem olan meneviş, çeliklerin esnekliğini artırıyor.
Milimetrenin Yüzde Biri Hassasiyet
Isıl işlemi tamamlanan çelikler CNC taşlama makinelerinde inceltiliyor. Bu işlem çeliğin artık bıçak oluşu anlamına geliyor. Taşlama işlemi ürün karakteristiğine göre özenle yapılıyor ve milimetrenin yüzde biri hassasiyet ile gerçekleştiriliyor.
Polisaj İşlemi
Sertleşen ve taşlanan çeliklerin yüzey polisaj işlemi gerçekleştiriliyor. Polisaj işlemi ayna parlak ya da satin olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleştirilebiliyor.
Bıçak Üretimi
Mutfakta ustalığın en önemli gereçlerinden biri olan bıçakların iki kaliteli türünü Alman ve Japon üreticiler geliştirdi. Batı tarzı Alman bıçakları ev mutfaklarında yerlerini çoktan aldılar, Doğu tarzı Japon bıçakları ise gü geçtikçe daha da popülerleşiyor.
Batı Üretimi Bıçaklar
Dört kısımdan oluşur: Kesici, destek, sap ve kabza. Bu unsurların hepsi denge ve hassasiyet için önemlidir. Batı tarzı üretilen bıçağın iki ucu vardır: Keskin yüz ve küt sırt. Bıçakların çoğu destek kısmından başlayıp sivri uca doğru incelir. Sap ile kesici arasındaki çıkıntılı kısma destek denir. Güç ve denge sağlayan bu bölüm bıçağın ağırlık merkezini oluşturur. Aynı zamanda parmakların korunmasını sağlayan destek kısmı bıçağın tutuluşunu kolaylaştırır. Bıçağın sapı elinize rahat ve güvenli bir şekilde oturmalıdır. Kabza tek parça metalden oluşan bıçağın sapın içindeki devamıdır. Bıçağa sağlamlık ve denge sağlar.
İyi bir Batı tarzı bıçak yapmak için tek parça metali sapından ucuna ve sırtından keskin tarafına kadar iyice dövüp şekil vermek gerekir. Bu konu tartışmalı olsa da, çoğunluğa göre en iyi bıçaklar leke tutmaz karbon çelikten veya çelik alaşımlarından yapılır. Bıçak keskin ve sert olmasına karşın bilenebilecek kadar yumuşaktır. Tam kabzalı bıçaklar metal bıçağın sivri ucundan sapın sonuna kadar devam eder. Bazı üreticiler ‘fare kuyruğu’ ya da ‘üç çeyreklik’ diye adlandırılan dar gövdeli kabzaların denge ve ağırlık açısından daha elverişli olduğu görüşündedir. Polipropilenden yapılan saplar üç yerde kabzaya perçinlenir ya da kalıcı bir şekilde etrafına sarılır. Kaliteli bıçaklar her zaman elde yıkanmalıdır.
Doğu Üretimi Bıçaklar
Batı türünde olduğu gibi kesici, destek, sap ve kabza kısımlarından oluşan bu bıçakların üretim teknikleri diğerlerinden oldukça farklıdır. Japon bıçakları eğik kesimli kenarları sayesinde çok keskindir. Japon mutfağının büyük bir bölümünü oluşturan balık için özel olarak tasarlanmış, çok uzun yapılan kesici kısmın tek hamlede balığın içine girebilecek olmasına dikkat edilmiştir. Japon bıçaklarının daha küçük olan destek kısmı kesici bölümden ayrıdır. Bu özellik bıçağın sivri ucundan sapına kadar bilenebilmesini kolaylaştırır. Sapları yuvarlak yapılan bu bıçaklar avcunuza çok rahat oturur. Bazılarının kabzasında yer alan topuk bıçağa denge sağlar. Kabza üretim biçimine göre tam ya da kısmî olabilir.
Japonya’daki bıçak sanayi samuray kılıcı üretiminden gelmedir. Çok sert fakat esnek olan çelik dövülerek şekle sokulur ve elde işlenerek aşırı keskin hale getirilir. Saplar su geçirmez reçineli ahşap veya çeliğin ele oturacak şekilde işlenmesiyle oluşturulur. Bazı Japon bıçakları ahşap saplarına monte edilmiş metallerle mühürlenmiştir. Yıprandıkları zaman bıçaklar yenileriyle değiştirilir.
Üretim farklılığından dolayı Asya üretimi bıçaklar ya özel olarak geliştirilmiş gereçlerle ya da bir profesyonel tarafından bilenmelidir. Asya üretimi bir bıçakta çelik masat kullanmak için gereken ideal bileme açısı 15 derecedir. Geleneksel Asya kültüründe geliştirilmiş bıçakların her biri başka bir amaca hizmet eder. Günümüzde Doğu tarzı bıçak üreten firmalar geleneksel Batı tarzı bıçaklara benzeyen ürünler de sunmaktadır. Hangi tarzı seçerseniz seçin, şu kriteri gözönünde bulundurmalısınız: Kalite konusunda ün yapmış bir üreticiyi tercih edin, seçeceğiniz bıçak görece ağır ama elinizde dengeli durmalı, paslanma ve aşınmaya dayanıklı, sağlam metallerden yapılmalı ve son olarak da keskin olmalıdır.
Sap Montajı
Çelik ile ilgili işlemleri sona eren bıçaklar sap montaj bölümüne geçiyor. Ustalar ahşap ve plastik sapları özenle monte ediyor. Bunlara ek olarak plastik enjeksiyon makineleriyle de sap montajı gerçekleştirilebiliyor.
Robot Kollar ile Zımparalanıyor
Sapın zımparalanması robotik sistemler ile gerçekleştiriliyor. Robot kollar bıçakların saplarını özenle zımparalıyor. Bıçak üretiminde robotik sistemler de yalnızca Pirge’de bulunuyor.
El ve Gözle Kontrol
Zımparalanan sapların elle ve gözle kontrolü ve polisajı ustaları tarafından yapılıyor ve saplar pürüzsüz hale getiriliyor.
Jilet Keskinliğinde Bileme
Bıçakların final bilemesi deneyimli ustalar tarafından elle yapılıyor. Jilet keskinliğinde bileme sağlanıyor.
Markalama, Son Temizlik ve Paketleme
Bileme işlemi sonrasında kullanıma hazır hale gelen bıçaklar markalama, son temizlik ve paketleme işlemleri için ambalajlama bölümüne ilerliyor. Burada tek tek kontrol edilip ambalajlanıyor.
Kullanıma Hazır
Paketleme işlemi de tamamlanan bıçaklar, Türkiye’nin tamamında ve dünyanın 33 ülkesinde son kullanıcıların işlerini kolaylaştırmak üzere sevk ediliyor.
Bıçak Bakımı
Kaliteli bıçaklar her zaman elde yıkanmalıdır çünkü bulaşık makinesi hem bıçağı soldurur hem de sapının kalitesini düşürür. Bıçağı her kullanımdan sonra dikkatlice sabunlu suyla yıkayın, durulayıp yumuşak bir havluyla kurulayın. Bıçaklarınızı her zaman saklama bloğuna ya da çekmece içleri için tasarlanmış saklama tepsisine yerleştirin. Böylece eğilip körleşmelerini önlemiş olursunuz. Mıknatıslı duvar askısı kullanmak ya da her birini ayrı ayrı kılıflara koymak da bir seçenektir. Bıçaklarınızı diğerleriyle birlikte üst üste bir çekmecede tutmaktan kaçının.
Bıçak Seçimi
İster Batı, ister Doğu tarzı bıçak tercih edin, seçeceğiniz bıçak elinizde rahat ve görece ağır olmalıdır. Hangi bıçağı alacağınıza
karar vermeden önce elinizde farklı bıçaklar tutarak dengeli ve sanki elinizin uzantısı gibi duranı bulun. Set halinde satın alırsanız, özel tarifler için gerekenleri tek tek ekleyebilirsiniz. Aklınızda bulunsun, birden fazla şef bıçağı almak, arkadaşlarınızın ya da ailenizin size mutfakta yardımcı olmasına olanak tanır.
http://beefandfish.com/beef-fish/bicagin-yolculugu.html