25 Nisan 2014 Cuma

Patlıcan Musakka


Malzemeler
  • 1 adet topan patlıcan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 200 gram bonfile
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yarım su bardağı et suyu
  • 1 avuç maydanoz
  • 1 tutam kimyon
  • 1 tutam karabiber
  • 1 tutam tarçın
  • 1 adet domates
  • 1 adet sivri biber
Yapılışı

Topan patlıcanın kabuklarını pijama şeklinde soyun. Patlıcanı dört dilime bölün. Patlıcan dilimlerinin üzerine bıçak yardımıyla kareler oluşturacak şekilde çizikler atın. Bir diş sarımsağın kabuklarını soyup ikiye bölün ve patlıcanlara bu sarımsakla masaj yapın. Bu yöntemle patlıcan sarımsak aromasını emecektir.

Patlıcanın kararmasını önlemek, acılığını almak için her bir patlıcan dilimini tuz ile ovun. Bu işlemi her iki yüzüne de yapın. Patlıcanların üzerine bir bez kapatarak 30 dakika buzdolabında dinlendirdikten sonra durulayın. Parça bonfileyi incecik dilimler halinde kesin. Dilimleri önce şeritlere sonra küplere bölün. Tereyağını tavaya koyun, eritin. Soğanı küp küp doğrayın. Eriyen tereyağında eti kavurun. İçine soğanı ekleyip karıştırmaya devam edin. Domates salçasını ilave edin ve iyice karıştırarak yedirin. Ocağın altını kısın ve salçayı pişmeye bırakın. Maydanozları ince ince doğrayın ve ete ekleyip karıştırın. Et suyunu da ilave edin.


Birer tutam kimyon, karabiber, tuz ve tarçın ekleyin. Altını kapatıp dinlenmeye bırakın. 

Tuzlanmış patlıcanları su dolu bir kaba bırakın ve durulayın. Sıkarak bir peçete üzerine alın. Üzerine de bir peçete kapatıp suyunu iyice alın. Ayrı bir tavaya az bir miktar zeytinyağı koyup patlıcanları yumuşayıp gevrekleşene kadar pişirin. 

Domatesi dörde bölün ve iç çekirdekli kısmını çıkartın. Dış kısmını küp küp doğrayın. Sivri biberin uçlarını kesin, damar ve çekirdeklerini çıkartın. Küp küp doğrayın.

Fırını 180 C'ye ayarlayın. Fırın tepsisine iki kat yağlı kağıt koyun ve patlıcanları üzerine yerleştirin. Etli harcı patlıcanların üzerine paylaştırın. Üzerlerine domates ve biberi de koyduktan sonra fırınlayın. 15 dakika kadar pişirin. Servis edin.