- 250 gr kıyma
- Orta büyüklükte 3 patates
- Tuz
- Karabiber
- 1 kg un
- 1 su bardağı yağ
31 Aralık 2014 Çarşamba
Sarıburma
Etiketler:
anadolu,
anatolian,
beef and fish,
beefandfish,
börek,
eskişehir
28 Aralık 2014 Pazar
Tavşan Güveci
- 1 adet küçük parçalara ayrılmış tavşan
- 2 baş kuru soğan
- 2 adet patlıcan
- 1 baş sarımsak
- 5-6 adet domates
- 4-5 adet biber (yeşil sivri)
- Tuz
- Baharat
- Yağ
Etiketler:
anadolu,
anatolian,
beef and fish,
beefandfish,
eskişehir,
et,
meat,
rabbit,
tavşan
25 Aralık 2014 Perşembe
Kuzu Sorpa
(Sorpa etin suyudur. Çorbanın içine kuzu eti girerse, kuzu sorpa denir.)
- 750 gr kuzu kuşbaşı
- 1 çorba kaşığı tereyağı
- 2 adet orta boy soğan
- 3 su bardağı kaynar su
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 adet yumurta
- 2 tatlı kaşığı silme un
- Yarım demet taze soğanın yeşil kısımları
- 5-6 dal ince kıyılmış taze nane
- Tuz
- Karabiber
22 Aralık 2014 Pazartesi
19 Aralık 2014 Cuma
Vitola
- 300 gr bonfile et
- 5 gr ayçiçek yağı
- 70 gr domates
- 40 gr dana bacon
- 50 gr soğan
- 50 gr California biber
- 30 gr bezelye
- 30 gr havuç
- 30 gr patates
- 50 gr rajas (süt, krema, biber ve peynir ile yapılan özel sos)
- 3 gr sarımsak
- 7 gr tütsülenmiş biber
- 65 gr mantar
- 15 gr mısır
- 40 gr Meksika fasulye
- 1 gr mercan köşkü
- 3 gr ranchero baharatı (13 ayrı baharat kaırşımı)
- 4 gr kişniş
- 40 gr rende kaşar peynir
Etiketler:
beef,
beef and fish,
beefandfish,
et,
meksika mutfağı,
mexican food
16 Aralık 2014 Salı
Beef Brochetas
- 200 gr bonfile
- 50 gr ananas
- 30 gr dana bacon
- 40 gr soğan
- 40 gr çeri domates
- 40 gr yeşil dolma biber
Yukarıdaki malzemeyi şişe dizip ızgaralıyoruz. Yanında yine brokoli, kabak ve kapya biber ızgaralayıp 40 gr elote (mısır püresi) ile servis ediyoruz.
Etiketler:
beef,
beef and fish,
beefandfish,
et,
meksika mutfağı,
mexican food
13 Aralık 2014 Cumartesi
Macho Nachos
- 50 gr frijoles (Meksika fasulye püresi)
- 80 gr totopos (mısır cipsi)
- 25 gr rende kaşar
- 60 gr fuete kıyma
- 50 gr charros
- 125 gr salsa festivo (özel domatesli ranchero sosu)
- 10 gr jalapeno biber
- 15 gr dana bacon
- 10 gr kapya biber
- 10 gr sour cream
Etiketler:
beef,
beef and fish,
beefandfish,
et,
meksika mutfağı,
mexican food
10 Aralık 2014 Çarşamba
Tampiquena
- 200 gr bonfile et
- 40 gr marinasyon sosu
- 20 gr rajas (süt, krema, biber ve peynir ile yapılan özel sos)
- 100 gr patates
- 25 gr brokoli
- 25 gr kabak
- 25 gr kapya biber
Etiketler:
beef and fish,
beefandfish,
et,
meat,
meksika mutfağı,
mexican food
5 Aralık 2014 Cuma
Daha iyi seks için ne yemeli
Gerek sağlıklı yaşam gerekse düzenli bir cinsel hayat için sağlıklı ve düzenli beslenmek en önemli şartlardan biri. Dolayısıyla, kadın ya da erkek, bireyin nasıl beslendiğinin önemi bir hayli fazla. Tam da bu noktada, “Düzenli bir cinsel hayat ve sağlıklı bir cinsel yaşam için en iyi beslenme nasıl olmalıdır?” sorusuyla karşılaşıyoruz. Bunun en net yanıtı, temel ihtiyaçların, tüm vitamin ve minerallerin yanı sıra, ‘balık ve et’ gibi besinlerin düzenli bir şekilde vücuda alınması. Aksi takdirde, nasıl ki tüketilen bazı gıdalar cinsel sorunlara neden olabiliyorsa, eksik alınan gıdalar da cinsel yaşamın olumsuz yönde etkilenmesine neden olabiliyor. Bu nedenle, cinsel yaşamda partnerlerin mutlu olabilmesinin perde arkasında yer alan en önemli besinler et ve balık, çilek ve çikolata.
KIRMIZI ETİN SEKS İLE DANSI
3 Aralık 2014 Çarşamba
Kahvaltılık etler
YUMURTALI BACON
- 1 yumurta
- 4 dilim Bacon
- Zeytinyağı
Tava ısındıktan sonra zeytinyağı ekleyip üzerine bacon dilimlerini dizin, bacon’lar biraz kızarmaya başlayınca, üzerine yumurtayı kırın. Yumurtayı kırdıktan sonra ocağın altını kapatın ve daha önceden 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırına koyarak, yumurtanın beyazının oluşmasını bekleyin. Bacon’ların kenarı kızarınca, fırından alabilirsiniz.
KARABİBERLİ FÜME ETLE PANCARLI SANDVİÇ
1 Aralık 2014 Pazartesi
Balık alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Mucizevi yaşam kaynağımız balık, içerdiği temel besinlerle birlikte vücudumuzun üretemediği için dışarıdan almak zorunda olduğumuz omega-3 kaynağıdır. Kalp-damar, beyin gibi birçok organa koruyucu ya da iyileştirici etkisi de her gün yeni araştırmalarla onaylanıyor. “Acaba ülkemizde kişi başına 8 kg. balık tüketilmesi, kalp damar hastalıklarının bu denli yüksek olmasının nedeni yeterince balık tüketilmemesi midir?” sorusunu sormalıyız kendi kendimize!
Toplum olarak bizlerin yeme-içme kültürünü genellikle ‘un-et-bakliyat’ oluşturur. Balık tüketimine de uzağızdır. Denizlerimizin en yağlı balıklarından olan hamsiyi kızartır, pişirirken bile un kullanmayı ihmal etmeyiz. Balıkları genellikle tanımaz, ezber yöntemlerle pişirir, balık satıcılarının vicdanına bırakarak kaderimize razı olup satın alırız. Saklamanın inceliklerini bilmez, pişirirken de yanlış pişirme yöntemleriyle bilinçsizce tüketiriz.
29 Kasım 2014 Cumartesi
Balık pişirmek meditasyon mudur?
Balığı evirip çevirip, kullandığımız malzemeleri değiştirip hep aynı yöntemle pişiririz. Balık pişirmede ezberimiz tavadır, ızgaradır, fırında kâğıda sararak pişirmektir. Gerçi çoğu zaman da koktuğunu düşündüğümüz için evde pişirmekten de hep çekiniriz! Evde pişirdiğimizde de; yağsız balıkları ızgara yapar, en yağlı balıkları da derin yağda pişiririz. Lezzet fakiri balıkları sosla, garnitürle tatlandırmadan doğrudan pişirir, yaşadığı suların doğal tatlarını taşıyan balıkları da sosa boğup, gerçek tadını yok ederiz. Birçok balık restoranında da, defalarca kullanılan yağda kızartılan balıkların dışı nar gibi kızarmış göründüğü için iştahımızı kabartsa da, içi çiğ kalmış olabiliyor. Veya çok pişirildiği ya da suyu kaçırıldığı için kupkuru gelebiliyor önümüze. Üstelik ilgisiz garnitürlerle.
Aslında balık pişirmek hiç de eziyet değildir; kek yapar gibi her şeyi birebir ölçüyle değil, damağın elverdiği doğal zenginliklerle harmanlayıp sahnede assolistin her zaman ‘balık’ olduğunu unutmadan pişirmektir. Tarifte kullandığınız her malzemenin balıkla arkadaşlığını bilerek seçmek, birbiriyle uyumunu sağlamaktır. Örneğin sarımsak ve kırmızı soğan kankasıdır balığın. Baharatlar oyun arkadaşı, zeytinyağı ve toz tarhana ruh ikizidir. Roka da unutulmaz lezzet danslarının kavalyesidir. O kadar çok arkadaşı vardır ki, eğer onlar uyum sağlayıp eğlenirse sizin de keşfetme güdünüzü kamçılayacak meditasyon olacaktır! Yorgunluğunuzu alacak, yeni hayat koşuşturmaları için size yepyeni enerji ve mutluluk verecektir.
27 Kasım 2014 Perşembe
Barbekü yöntemleri
Direkt Izgara Yöntemi
Direkt yöntemde ızgara edilecek ürün doğrudan ısı kaynağı üzerine konumlandırılır. Kapalı kapak sayesinde ısı tüm ızgara ürününe yansıtılır, bu sayede pişme süresi kısalır ve ızgara edilecek ürün lezzetli ve taze kalır. Sosislerin, sebzelerin ve benzeri ürünlerin hızlı hazırlanması için bu yöntem özellikle uygundur. Izgara süresi < 30 dakika.
Etiketler:
barbekü,
beef,
beef and fish,
beefandfish,
biftek,
ızgara,
mangal
25 Kasım 2014 Salı
Can boğazdan geliyor seksten geçiyor
Felsefi bir soru olan “Hayatın anlamı nedir?” her insan için farklı şekillerde algılanabiliyor, çeşitli yanıtları içinde barındırıyor, bir yaşam ve arayış sürecini ifade ediyor. Yaşarken herkes kendi yanıtını bulmaya çalışıyor ve ancak ölümle gerçekten bu soru yanıtlanabiliyor. Daha fazla güç, servet, seks, aşk, çikolata, et ve balık tüketimi, futbol, entelektüel tartışmalar ya da günü yaşamak ilk akla gelen yanıtlar oluyor.
Hayatın anlamını bazen mutluluk, sevgi ve erdem gibi kavram ve değerleri yorumlayan felsefede, Shakespeare’in tiyatral karakterlerinde, Wittgenstein’ın dil oyunlarında, Schopenhauer’un istenç kavramında, Heidegger’in hiç tartışmalarında, Sartre’nin endişe tarifinde, Samuel Beckett’in belki yaklaşımında veya Freud’un bilinçdışı tanımında, bazen de seks hayatını güçlendiren et ve balık tüketiminde aramak gerekiyor. Ne de olsa can boğazdan geliyor… Çünkü yaşamak, beslenmek ve seks bir sanattır ve bu sanat bir insanın yapabileceği en önemli, en zor ve en çetrefilli sanat türü olarak biliniyor. Çoğu zaman bu sanatın özel araç ve gereçleri bulunmuyor, onun tek aracı insanın kendisi ve potansiyel güçleri oluyor.
23 Kasım 2014 Pazar
Kırmızı et, balık ve beyaz et seçimi neden önemli?
Kırmızı ve beyaz eti yeterli miktarda tüketmek sağlığımız açısından oldukça önemli. Ama et, balık ve tavuk satın alırken, saklarken ve pişirirken dikkat etmemiz gereken önemli noktalar var. Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Özyurt Şafak, kırmızı ve beyaz et seçerken dikkat etmemiz gerekenleri anlattı, sağlıklı saklama ve pişirme yöntemleri ile ilgili önemli bilgiler verdi.
Kırmızı Et
Kırmızı renkte olmayan, kahverengine dönmüş, lekelenmiş etlerden uzak durulmalı. Çünkü bu, etin bozulduğuna işaret ediyor. Kıyma haline getirilmiş etler buzdolabında 1 günden fazla bekletilmemeli. Parça etler ise 2-3 gün bekletilebilir. Daha uzun süre saklanmak istenirse kullanılacak miktarlarda paketlenip derin dondurucuda 3-6 ay kadar saklanabilir. Et pişirilirken su kaybı olmamalı. Su kaybı eti kurutuyor ve lezzeti olumsuz etkiliyor. Bağ dokusu az olan biftek, bonfile gibi etler ızgara, fırın ya da döküm tavalarda kuru ısıda pişirmeli. Bağ dokusu fazla olan etler kuşbaşı veya kıyma halinde ve nemli ısıda pişirilerek etin yumuşaması sağlanmalı. Yüksek ısı ile yanmış etlerde protein ve enerji kaybı olurken; çok yüksek sıcaklıkta (ateşle yakın temas, kızgın yağda kızartma gibi) pişirilen etlerde kanserojen maddeler oluşuyor.
21 Kasım 2014 Cuma
Balık eti nasıl marine edilir?
Tezgâhlarımızda eylül ayına kadar doğa balıklarının av yasakları olması, ithal ve kültürlü balıkların gittikçe miktar ve çeşidinin artıyor olması hepimizin malumu! Bu balıklar, lezzet kazandırmak amacıyla pişirme öncesi marine edilmeli ya da çeşitli soslarla birlikte servis edilmeli.
Zaman zaman ‘terbiyelemek’ olarak da ifade edilen ‘marine’ işlemi için, balığın otopsi faslından sonra temizleme suyunun iyice süzdürülmesi gerekiyor. Aksi halde marine sosunun tadını kaçıracaktır. Marine etmek demek balık etini daha da yumuşatıp, lezzet kazandırmak için pişirilmeden önce belirli bir süre bir karışımda bekletilmesidir. Ancak ‘marine’ kelimesi genellikle yanlış kullanılır. ‘Levrek marine’ olarak sunulan balık mezesi, aslında limon suyuyla balık etini olgunlaştırarak pişirmektir. Bu işlemin adının güney Amerikalıların uyguladığı ‘sevice’ olarak bilinmesinde de fayda var.
Marine işlemi sirke, şarap gibi mayalanmış asidik malzemeler veya narenciye, domates suyu, zeytinyağı, baharat ya da aromalı otlarla karıştırılarak yapılır. Ayrıca süt, sulandırılmış tarhana, yoğurt, soğan, sarımsak ve kereviz yaprağı ya da tozu da marine etmede kullanılabilir. Marine etmek, balığın ızgaraya yapışmasını da önleyecektir.
MARİNE SOSLARI
Çeşitli balıkları marine etmek üzere, 1 kg balık için, aşağıdaki karışımlardan birini kullanabilirsiniz…
19 Kasım 2014 Çarşamba
Balığı kızartmak mı, yağda yüzdürüp öldürmek mi?
Balık kızartmak sanıldığı kadar kolay bir iş değil. Eğer hangi balığı hangi yöntemle kızartacağımızı bilirsek, çok daha verimli ve sağlıklı sonuçlar elde eder, üstelik de lezzetten ödün vermemiş oluruz.
Toplum olarak bazı ezberler hayatımıza yön verir. Bu bilindik ezberlerden birisi de balığı pişirmeye gelince karşımıza çıkıverir. Tava-ızgara-fırın bu ezberin esasını oluşturur. Evirir çevirir, içindeki malzemeleri değiştirir hep aynı şekilde pişirir aynı yöntemleri deneriz. Örneğin sularımızın en yağlı balıklarından olan hamsinin tavası mutfağımızın vazgeçilmezidir. Sularımızın en yağlı balıklarını tavada yağda yüzdürürüz. Mevsiminde olmayan ve yağsız balıkları da ızgarada pişiririz.
17 Kasım 2014 Pazartesi
Sote ederken zıplatın
- Sote etme, çok kızgın tavada yapılan basit ve zarif bir pişirme sanatıdır. Fransızca’da ‘saute’ sözcüğü zıplatılmış anlamına gelir. Tava, içine konan yiyeceği zıplatacak ya da cazırdatacak kadar kızgın olmalıdır.
- Pişirme işlemine başlamadan önce tüm malzemeyi eksiksiz hazırlayıp doğrayın. Sote edeceğiniz yiyeceklerin kurulanmış olduğundan emin olun.
- Yapışmaz tava kullanmayın. Kullandığınız tava geniş olmalı, çünkü tava çok dolarsa yiyeceğin ateşle teması azalır ve bu da nemlenmeyi artırarak karamelize olmasını engeller.
15 Kasım 2014 Cumartesi
Japon usulü tavuk şiş: Yakitori
- 5–6 parça kemiksiz tavuk göğsü
- 6–8 parça kemiksiz tavuk budu
- 2 diş doğranmış sarımsak
- 1 yemek kaşığı zencefil
- 1 çay kaşığı zencefil tozu
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1/3 bardak su
- 3 kaşık Japon pirinç şarabı/kırmızı ya da beyaz şarap
- 1/4 bardak + 2 yemek kaşığı kahverengi şeker
- 1 yemek kaşığı damıtılmış sirke / pirinç şarabı sirkesi
- 1 yemek kaşığı mısır unu
- 6 – 7 parça tahta şiş
Hazırlanışı:
13 Kasım 2014 Perşembe
Efsane biftek: Kobe
Steak yani biftek türü etler için tüm dünyada genellikle sığır ve dana eti kullanılıyor. Izgarada çok kısa sürede piştiği için etin, hayvanın en yumuşak yerinden kesilerek hazırlanması şart. Bu yüzden sığırların ve danaların omurları üzerindeki etler en çok sevilen beefsteak çeşitlerini (T-bone, Dallas steak) oluşturuyor. Ancak buradaki önemli bir ayrıntıyı kaçırmamak lazım. Danalar, doğduklarından itibaren 25’nci aylarında, etleri ideal yumuşaklıkta ve dolgunlukta oluyor. Hayvan yaşlandıkça -ki bu dönemden sonra sığır olarak adlandırılıyor-, ağırlığı artıyor, kasları sıkılaşıyor. Sığır etinden de harika lezzette biftekler çıkıyor, fakat yazının söyleşi bölümünde sizlere aktaracağımız ‘dry-age’ metodu ile 4 hafta, uygun ortamda dinlendirilmesi gerekiyor. Kobe bifteğine geçmeden önce Kobe bifteğinin de elde edildiği Wagyu (Japon dilinde wa: Japon, gyu: sığır) yani ‘japon sığırı’nın da aralarında olduğu etçi sığırların dünya klasmanının ilk beşine bir göz atalım.
Simmental Sığır Irkı:
Anavatanı İsviçre olan bu sığır ırkı, besi hayvanı olarak yetiştirilmeye çok uygundur. Kısa zamanda besi alır, et verimi yüksektir. Süt verimi de yüksek olduğu için kombine sığır ırkı grubuna girer. Etteki randımanları yüzde 60 civarındadır. Uzun ömürlü sığır ırkları arasındadır.
Etiketler:
beef,
beef and fish,
beefandfish,
biftek,
et,
kobe beef,
kobe bifteği,
meat
11 Kasım 2014 Salı
Bıçağın yolculuğu
Vazgeçilmez Kalite Kodları
En üst kalite yüksek karbonlu paslanmaz çelikler, Almanya ve Fransa’dan ithal ediliyor. DIN 1.4116 ve T5MoV, vazgeçilmez kalite kodları. Bu kodların alaşım değerleri bıçakların keskinliğinin ve dayanıklılığının temeli olan işlemlere en uygun zemini hazırlıyor.
Standart Şekillendirme İşlemi
10 Kasım 2014 Pazartesi
Besin zehirlenmesinden korunmanın 10 püf noktası
Balığın Gözleri Parlak ve Lekesiz Olsun
Balık satın alırken gözleri parlak ve lekesiz, solungaç kısımları kırmızımsı pembe, pullar ve yüzgeçleri diri, kasları sert ve esnek durumda olan, kaslarına basıldığı zaman parmağın bıraktığı iz hemen düzelen ve kötü kokusu olmayanları tercih edin.
7 Kasım 2014 Cuma
Osmanlı’da Yemek Yeme Alışkanlıkları
Sarayda bile yemek yerde yenir, çatal bıçak yerine kaşık ve parmak kullanılır, eller ibrikten dökülen suyla yıkanır, sofra adabı ve kurallarına uymayanlar hoş karşılanmazdı. Osmanlı sofra kültürü en az Osmanlı mutfağı kadar kendine has özellikler taşıyordu.
Osmanlı döneminde, sarayda bile Batılı anlamda bir yemek odası, yemek masası ve bu masaya uygun mobilyalar yoktu. Yemek sarayda, konaklarda, tabii ki halkın yaşadığı evlerde yere kurulan sofralarda yenirdi. Araştırmacı Marianna Yerasimos, sofranın aslında yere yayılarak, üzerinde yemek yenilen meşinden bir yaygının adı olduğunu söyler. Sonradan üstünde yemek yenilen daire şeklindeki bacakları olmayan masaya sofra adı verildi. Konaklarda yemek zamanı geldiğinde, yemek yenecek odanın ortasına bir örtü örterler, onun üstüne bir sehpa koyarlar, sehpanın üstüne de genişçe bir sini yerleştirirlerdi. Kalaylı bakır kaplarda getirilen yemekler bu sininin üstüne dizilirdi. Yemek yiyecek olanlar bu sininin etrafında bağdaş kurarlardı.
Hizmetkârlar yemek başlamadan önce sofraya oturanların ellerini yıkamaları için ibrik ve leğen getirirlerdi. Ana yemekler kapaklı sahanlar içinde, teker teker getirilir ve siniye bırakılırdı. Herkes aynı kaptan yemeği yerdi. Yemekler hiç ara verilmeden peş peşe servis edilirdi. Yemek bitince sahanlar, siniler, hızla kaldırılırdı. Eller yeniden ibrikten dökülen suyla yıkanırdı. Daha sonra kakuleli kahve ile çubuk içilirdi.
Sofra Kurallarına Aykırı Davranışlar
Abdülaziz Bey, yazdığı ‘Osmanlı Adet ve Merasim ve Tabirleri’ kitabında sofra yasaklarını şöyle sıralamıştı:
- Yemeğe ev sahibinden önce oturmak, ondan sonra kalkmak.
- Ev sahibinden önce yemeğe el uzatmak.
- Ekmek ve yemeği büyük lokmalar halinde almak.
- Kaşığı sonuna kadar ağzına sokmak.
- Sofradaki ekmek kırıntılarını elle toplamak.
- Sofrada durmadan şunun bunun yüzüne bakmak.
- Yemekte herkes elini çektiği halde yeniden yemeğe uzanmak.
- Hoşaf içerken kaşığı önüne yakın bir yere silkelemeden yeniden kâseye sokmak.
- Kahveyi içerken höpürdetmek.
- Suyu çok hızlı, şerbeti sonuna kadar içmek.
5 Kasım 2014 Çarşamba
Osmanlı Sarayı’ndan özel bir et yemeği: Zırbaç
- 1 kg kuzu eti (kemiksiz)
- 1 bardak su
- 1/2 kg arpacık soğan
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 adet tarçın çubuğu
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı bal
- 100 gr badem tozu
- 10 adet tane karabiber veya darulfülfül
- 1 çay kaşığı damla sakızı (dövülmüş)
- 1/2 çay bardağı sirke
- 1 çay kaşığı kişniş tozu
- 1 avuç kuru erik
- 1 çay kaşığı safran
Hazırlanışı
3 Kasım 2014 Pazartesi
Şeflerin favori etleri
Ramazan Çulhalar - Mabeyin Restoran’ın Şefi
30 yıllık açşı olan Ramazan şef Gaziantepli. Özellikle kebap, et ve yöresel yemekler konusunda iddialı. 2003 yılından bu yana Mabeyin Restoran’ın mutfağının başında. Anteplilerin mutfakta daha hünerli olduğuna inanıyor. En çok kuzu pirzola yapmayı seviyor. Kuzuyu işleyip temizlerken bile keyif aldığını, çünkü bunun büyük bir işçilik istediğini söylüyor.
Antep Usulü Terbiyeli Pirzola
Malzemeler
Malzemeler
- 300 gr kuzu pirzola
1 Kasım 2014 Cumartesi
Mevsiminde balığın gerçek tadını yakalamak için: Izgara yapmak
Lezzetli bir balık ızgara yapmak sanıldığı kadar kolay değil. Bazı ayrıntılara dikkat etmek gerekiyor, çünkü her balık aynı yöntemle ve aynı sürede pişirilmiyor. İşte size lezzetli bir balık ızgara yapmanın püf noktaları.
Izgara yönteminde balık, doğrudan veya dolaylı ısı uygulanarak pişirilir. Ortalama pişirme sıcaklığı 180-250°C arasıdır; küçük parçalar için yüksek, büyük parçalar için orta ısı tercih edilmelidir. Mevsiminde balık tercih edildiğinde, her balık ızgara olurken yağsız ve az yağlı balıkların hafif yağlanması sağlanmalıdır.
Pişirmede yapılan en büyük yanlış, aşırı ısı uygulayarak balıkların kurutulması ya da ızgaraya yapışmasıdır. Mevsiminde olmayan, yağsız ve narin etli balıkların ızgaraya yapışması olasıdır. Izgarada yapılan diğer yanlışlardan birisi de balığın omurgası (ana iskeleti) çıkarılarak pişirilmesidir. Özellikle kalamar kalkeriyle, karides de kabuğuyla birlikte ızgara edildiğinde lezzet farkı hemen dikkat çekecektir.
Dağılma riski olan narin etli balıklar pişirme kâğıdına sarılarak ızgara yapılabilir. Balık ızgaraya koyulmadan önce biraz sıvı yağla yağlanmalıdır. Kabuklu deniz ürünleri ızgaraya yerleştirilmeden önce pişirme kâğıdı serilir. Bunlar kabuklar açılıncaya kadar kabuğu altta, eti yukarıda kalacak şekilde pişirilmelidir. Izgara için iri karidesler kabuğuyla birlikte kullanılmalıdır. Eğer küçük karides kullanılacaksa, bunlar çöp şişe dizilerek ızgara yapılmalı ve şişe dizerken sırt sırta olmalarına dikkat edilmelidir.
Öneriler
29 Ekim 2014 Çarşamba
Zahmetine Değen Bir Lezzet: Ahtapot Izgara
Ahtapot Izgara
Malzemeler
- Çiğ ahtapot
- Havuç
- Soğan
- Sarımsak
- Kereviz (yapraklarıyla)
- Maydanoz
- Tane karabiber
- Defne yaprağı
- Biberiye
- Zeytinyağı
- Beyaz şarap
- Tereyağı
- Tuz
28 Ekim 2014 Salı
Sıra Dışı Balık Mezeleri
Balık panço, maraha, safran soslu dil lokması, lagos sarma. Mezelerin sadece soğuk olarak yendiğimi sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Ünlü balık restoranlarının executive şefleri, yeni yorumlarla ara sıcak olarak da yenilebilen birbirinden lezzetli ve sıra dışı balık mezeleri yarattı.
Meze özellikle Doğu Akdeniz ve Türk mutfağında yer alan, genelde soğuk servis edilen bir yiyecek grubu olmasına rağmen günümüzde sıcak servis edilen (ara sıcak olarak tabir edilen) mezeler de giderek ağırlık kazanıyor. Ana yemek öncesi aperitif olarak yenilebildiği gibi, rakı sofralarının da vazgeçilmez öğelerinin başında gelir. Mezeler karın doyurmaktan ziyade, hem içkinin (özellikle rakının) yanında keyifli bir lezzet hem de masadaki sohbette bir eğlencelik niteliğindedir. Bu nedenle sofrada küçük porsiyonlarda ve değişik çeşitlerde bulunur.
Meze olarak adlandırabileceğimiz soğuk-sıcak yiyecekler içkilerin olmazsa olmazlarıdır. Tarih boyunca rakı kültürünün ayrılmaz bir parçası olan mezeler ise özellikle ülkemizde bölgeden bölgeye, damak tadından mevsim lezzetlerine kadar geniş bir yelpazede farklılık gösterir. Bölgesel farklılıklara damak tadı faktörünü de eklediğimizde karşımıza çıkan tabloda, kimilerinin ekşi-mayhoş lezzetleri, kimilerinin tuzlu, kimilerinin acı ve çok azının da tatlı mezeleri aradıklarını görürüz.
Zaman, Emek ve Marifet Gerektiren Mezeler
27 Ekim 2014 Pazartesi
Mutfakların vazgeçilmezi: Bıçaklar
Taş Devri insanları çakmaktaşından iki yanı keskin, yassı yüzlü, uzunca bıçaklar kullanırlardı. Biçim bakımından bugün bildiğimiz bıçağı Tunç Devri insanları yaptı. Bu bıçağın sapı kısa, kendi uzunca, ağız kısmı da bir yay gibi eğriydi. İçlerinde tahta ve kemik saplı bıçaklar olsa da pek çoğunun sapı da kendisi gibi aynı madendendi.
İlk çağlarda Yunan ve Romalılar’da tunç ve demirden yapılmış bıçaklar kullanılmış. Orta Çağ’da, 14’üncü yüzyıla doğru çelikten yapılmış bıçaklar kullanılmaya başlanmış. Bugün bıçaklar, kullanılan yerlerin özelliğine göre oldukça çeşitlidir.
Romalılar ve Yunanlılar da madeni bıçaklar kullandılar. Orta Çağ’da bıçak daha da gelişti, farklı işlerde işe yarayabilmesi için birçok çeşitleri yapıldı. Bıçakçılıkta ana madde olarak çeşitli çelikler, daha çok karbon çelikleri kullanılır. Son zamanlarda, pahalı olmasına rağmen, 1912-1913 yıllarında bulunan paslanmaz çelik kullanılmaya başlandı.
Antik zamanlardan günümüze kesici silahların ve aletlerin çoğunun yapımında yüksek karbonlu çelikler kullanılıyor. Bıçak öncelikle kesmek içindir ve kesme işinin çoğunu karbon oranına borçluyuz. Çoğu tanınmış usta tek bir çelikte karar kılar ve onu sonuna kadar kullanır. Genel geçer bir kural: yüzde 0.5 – 0.6 ve üstü karbon oranına sahip her türlü çelikten bıçak olabilir. İşlemeye ve ısıl işleme hâkim olanlar için karbon oranının yüksek olması her zaman avantajdır.
KALİTELİ BIÇAK NASIL ANLAŞILIR?
Düşük karbonlu çeliğe verebileceğiniz sertlik sınırlıdır. Bu yüzden bıçakta ilk dikkat edeceğimiz şey “Çeliğinizde yeterince karbon var mı?” sorusunu cevaplamak olacaktır. Bu çelik 1060 gibi ortalama bir karbon seviyesi olabilir, bu oranla çıkabileceğiniz sertlik ve bu sertlikte kırılgan olmaması limitlidir. Bu yüzden küçük ve yüksek keskinlik isteyen bıçaklarımızda mümkün olduğunca karbon oranı yüksek olanları seçmeliyiz. Eğer bol su altında kalacak bir bıçaksa veya gerekli bakımı yapamayacaksak, paslanmaz çeliklere yönelmek daha mantıklı olabilir.
Bir bıçakta önemli olan, mümkün olan en makul oranda ağız kalınlığı ve ağız açısı kombinasyonudur. İyi işlenmiş, dikkatle şekillendirilmiş, profili ve kabzası dikkatle tasarlanmış, ağırlığı ve ağırlık merkezi dikkatle saptanmış ve uygulanmış bir bıçak çeliğinden bağımsız bir şekilde de kaliteli bir bıçaktır.
BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ?
Bıçak satın alırken ilk dikkat edilmesi gereken husus, saplarının plastik olmasıdır. Ahşap saplar bakteri üretimine müsait olduğundan plastik sapı tercih etmek, hijyen açısından da önemlidir.
Her bıçak işlevine uygun olarak kullanılmalıdır. Sebze bıçağıyla et kesilmez.
HEPSİNİN YERİ AYRI BIÇAK DEYİP GEÇMEYİN!
26 Ekim 2014 Pazar
Etin temel bölümleri
Karkas, dört parçaya ayrıldıktan sonra temel bölümler halinde kesilir. Önce bel kemiğinden aşağıya doğru kesilip ikiye ayrılır; bu iki parça tekrar ikiye kesilerek ön ve arka çeyrekleri meydana getirir. Daha sonra bu çeyreklerden temel bölümler kesilip kasap, perakendeci ve restoranlara satılır. Onlar da eti market raflarında, menülerde, tabaklarda gördüğünüz daha küçük parçalara ayırır. Etin restoranlarda en çok kullanılan temel bölümleri aşağıdaki gibidir.
Gerdan:
Karkas ağırlığının yaklaşık yüzde 28’ini oluşturur. Lezzetli bir bölümdür; ancak pek çok bağ dokusu içerdiği için sulu ya da sulu/kuru pişirmenin birlikte kullanıldığı pişirme yöntemi gerektirir. Restoranlarda etin diğer temel bölümleri kadar sık kullanılmaz. Gerdan, kasaplık hayvanın omuz bölgesine verilen isimdir.
24 Ekim 2014 Cuma
Beş ana sos
Klasik Fransız mutfağının kurucusu kabul edilen Marie - Antoine Careme çok sayıda pişirme tekniğini kullanışlı hale getirdi. Büyük miktarlarda yaptığı ana soslara baharat, çeşitli otlar veya şarap ekleyerek, onlardan ‘evlat soslar’ yarattı. Daha sonra Auguste Escoffier, Careme’ in önceki dört ana sosuna domates, vinegret (temelde sirke, limon gibi çeşitli asitlerle yağın tek vücut haline getirilmesi) ve başka soslar ilave etti.
BEŞAMEL (KREM RENGİ) SOS:
Beyaz meyane ve süt temellidir. Makarna, balık ve tavukla iyi gider. Ondan türeyen ‘evlatlar’ arasında mornay, nantua, soubise ve hardal sosları sayılabilir.
- 1 çorba kaşığı un
- 1/2 çorba kaşığı tereyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 2 su bardağı süt
23 Ekim 2014 Perşembe
Tabağı daha güzel göstermenin 8 yolu
- Negatif alan oluşturun. (Negatif alan sanatta -fotoğraf, resim, heykel vb.- konu etrafındaki veya konular arasındaki alan ya da boşluktur. Konunun kendisi ve yardımcı unsurlar pozitif alanı temsil eder). Yemeği tabağa bolluk hissi yaratacak, fakat sıkışık bir görüntü oluşturmayacak şekilde yerleştirin. Yemeği ortalayarak veya kenardan uzaklaştırarak çevresinde geniş bir bordür oluşturun.
- Tekdüzelikten kaçının. Yemeği tabağa farklı yüksekliklerde yerleştirin. Fakat öbek şeklinde istifleyeceğiniz yemeklerin yıkılmadan durması konusunda dikkatli olun. Pirinç ve diğer tahılların dağılmadan, öbek halinde durabilmesi için kalıp kullanın.
22 Ekim 2014 Çarşamba
İyi dana eti 30 gün dinlendirilmiş olandır
Kesilen kasaplık hayvandaki doğal enzimlerin sert bağ dokusunu parçalaması ete daha derin bir lezzet kazandırdığı ve daha yumuşak olmasını sağladığı için dana eti dinlendirilir.
Kuru dinlendirme için en az 11 gün gerekir ve süre 30 günü de aşabilir. Karkas, ortam sıcaklığının kontrol altında tutulduğu özel odalara asılır ve burada ağırlığı, büyük kısmı su kaybı olmak üzere, yüzde 15-30 arası azalır; daha özlü ve yumuşak olan bu etin lezzeti de daha yoğundur. Bu yöntemle dinlendirilmiş et süpermarketlerde ender olarak bulunur. Islak dinlendirme 5-7 gün sürer ve daha ucuz bir yöntemdir. Et, kendi iç sıvısıyla birlikte paketleme torbalarına konup vakumlanır ve bu şekilde nakliyesi de kolaydır. Lezzeti, kuru dinlendirme yapılmış etten daha hafiftir.
http://beefandfish.com/mutfak-okulu/iyi-dana-eti-30-gun-dinlendirilmis-olandir.html
21 Ekim 2014 Salı
Mutfakta hayatta kalmanın yolları
- Menüyü hemen ezberleyin. Bu size işlerin yoğun olduğu saatlerde zaman kazandırır.
- Hazırlık yapın. Erken gelip etrafı kolaçan edin; neyin nerede olduğunu öğrenin ve işlerin nasıl yürüdüğünü not edin. Mutfaktaki araç gerecin özelliklerini diğer çalışanlara tek tek sorup ayrıntısıyla öğrenin.
20 Ekim 2014 Pazartesi
Hangi tavada ne pişirilir?
En lezzetli ızgaraları, tadına doyum olmayan kızartmaları, damak çatlatan et ve tavuk soteleri hazırlayabilmek için mutfaktaki en büyük yardımcımız, tavalar. Peki hangi tavanın hangi yemek için uygun olduğunu biliyor musunuz?
ALÜMİNYUM GRİLL TAVA
Izgara yöntemi ile pişirmek istediğiniz et ve balık türleri için uygundur. Çabuk ve eşit ısı dağıtımı sağlar, sağlıklı pişirme imkanı sunar.
23 Eylül 2014 Salı
Mutancana
Şölenlerin en sevilen yemeği olan Mutancana Fatih Sultan Mehmet'in sofrasından eksik olmazdı. Mutfaktaki hakimiyetini 200 yıl kadar sürdürmekle birlikte saray mutfağının baş yemeklerinden birisiydi.
Malzemeler
- 1 kg dilimlenmiş kemikli koyun veya kuzu eti
- 2 kaşık bal
- 3 kaşık sirke
- 200 gr. taze siyah üzüm veya 150 gr kuru üzüm
- 200 gr kuru siyah erik
- 200 gr kuru kayısı
- 150 gr tatlı badem
- 4 adet orta boy soğan
- Taze çekilmiş karabiber ve tuz
Yapılışı
17 Eylül 2014 Çarşamba
Balık takvimi
Denizlerimizde çıkan deniz ürünleri ve balıklar bütün yıl boyunca yense de, bazı aylarda bazı ürünler daha lezzetli oluyor. Aşağıdaki takvim, hangi aylarda, hangi deniz ürünlerini tüketmemiz gerektiği konusunda yol gösteriyor.
OCAK:
Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Ancak lüfere eylülden bu yana fazla rağbet gösterildiği ve bol tüketildiği için eski lezzeti bulamayabilirsiniz. Hamsi tam yağlı durumundadır. Çinekop ve kofana bollaşır. Tekir, kırlangıç ve dil bol avlanır. Midye mevsimi başlamıştır.
ŞUBAT:
Kalkan mevsimi başlar ve mayıs sonuna kadar devam eder. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar. Gümüş ve tekir bol çıkar. Şubat sonuna kadar devam eder.
MART:
Levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır.
16 Ağustos 2014 Cumartesi
11 Ağustos 2014 Pazartesi
Elmalı Kuru Üzümlü Kek
Malzemeler
- 60 gram kuru üzüm
- 40 gram siyah rom (İsteğe bağlı)
- 115 gram yumuşak tereyağı
- 115 gram pudra şekeri
- 3 adet yumurta
- 130 gram un
- 5 gram kabartma tozu
- 3 adet elma
- 2 yemek kaşığı su
- 60 gram kayısı reçeli
7 Ağustos 2014 Perşembe
Egzotik İlkbahar Esintisi
Malzemeler
Mango Mousse için:
- 200 gr mango püresi
- 250 gr bitter çikolata
- 100 gr yumurta sarısı
- 50 gr şeker ve 50 gr su ile oluşturulmuş 100 gr şurup
- 3 adet jelatin yaprağı
- 250 gr çırpılmış krema
- 1 adet çubuk vanilya
Mango Jölesi için:
- 250 gr mango püresi
- 75 gr şeker
- 4 adet jelatin yaprağı
- Ahududu Jölesi için:
- 250 gr ahududu püresi
- 75 gr şeker
- 4 adet jelatin yaprağı
Çıtır Çikolata Mix Alt Taban için:
- 250 gr krep kırığı
- 50 gr pirinç fındık
- 125 gr pralin
- 75 gr sütlü çikolata
Vanilya İçinde Hapsedilmiş Frambuaz Jeli, Greyfurt Kremi ve Sütlü Çikolatalı Dondurma
Malzemeler
Vanilya jeli için:
- 55 gr Krema
- 15 gr toz şeker
- 4 gr jelatin
- 1 adet yumurta sarısı
- 0,5 gr vanilya
Frambuaz jeli için:
- 30 gr frambuaz püresi
- 1 gr jelatin
- 5 gr toz şeker
- Greyfurt kremi için:
- 15 gr greyfurt suyu
- 10 gr Süt
- 7 gr şeker
- 2 gr jelatin
- 20 gr çırpılmış Krema
Sprey boyası için:
- 5 gr kakao yağı
- 5 gr beyaz çikolata
- Boya
Limon sos için:
- 10 gr limon suyu
- 3 gr yumurta sarısı
- 3 gr şeker
Limon ve Kahve Aromalı Milföy
Malzemeler
- 250 ml süt
- 65 gr toz şeker
- 25 gr un
- 12 gr nişasta
- 1 adet yumurta
- 65 gr margarin
- 65 gr çırpılmış Pınar Krema
- Yarım limon rendesi
- 12 gr kavrulmuş kahve çekirdeği
- 12 adet kızarmış milföy katları
Mereng için
- 125 gr yumurta beyazı
- 250 gr toz şeker
Kaymakçina
Malzemeler
- 300 gr kek tozu
- 250 gr ıhlamur demi
- 500 gr Süt
- 5 yumurtanın sarısı
- 100 gr toz şeker
- 500 gr Pınar Krema
- 100 gr portakal kremi
- 3 adet yaprak jelatin
Süslemek için:
- 1 adet fıstıklı makaron
- 1 adet frambuazlı makaron
- 1 adet çilek
- 1 adet altın çilek
- 1 top kayısılı dondurma
- 1 adet böğürtlen
- Bir miktar mango sos
- Bir miktar frambuaz sos
Dessert Wine
Dessert Wine | ||
---|---|---|
Year | Region | Price (£) |
2011 | Chardonnay/Scheurebe Beerenauslese, Umathum, Burgenland (375ml), Austria, Burgenland | 55 |
2010 | Alella, Dolç Mataró, Alta Alella (500ml), Spain, Catalunya | 62 |
2012 | Jurancon, Uroulat, Charles Hours, France, South West | 69 |
2009 | Pacherenc du Vic Bilh, Brumaire, Alain Brumont (500ml), France, South West | 69 |
NV | Maury, Hors d’Age, Domaine Pouderoux, France, Languedoc-Roussillon | 72 |
2006 | Leonardo, Marjan Simcic, Goriska Brda, Primorje (375ml), Rest of the World, Slovenia | 95 |
2006 | Leonardo, Simcic, Goriska Brda, Primorje (375ml), Rest of the World, Slovenia | 95 |
2010 | Riesling Auslese, Rüdesheimer Berg Schlossberg, August Kesseler, Germany, Rheingau | 99 |
2008 | Tokaji Aszú, 5 Puttonyos, Royal Tokaji (500ml), Hungary | 99 |
2008 | Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, Birsalmás, Royal Tokaji (500ml), Hungary | 105 |
2008 | Breganze, Torcolato, Maculan, Veneto, Italy, Veneto | 115 |
2006 | Riesling Beerenauslese, Fendt, Germany, Mosel | 120 |
2006 | Philip Togni Vineyard, Ca’ Togni, St Helena, Napa Valley, USA, California | 125 |
2008 | Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, Betsek, Royal Tokaji (500ml), Hungary | 145 |
2007 | Cadillac, Secret de Château Biac (500ml), France, Bordeaux | 150 |
2008 | Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, Nyulászó, Royal Tokaji (500ml), Hungary | 155 |
2005 | Gewurztraminer Grand Cru Goldert, Vendange Tardive, Zind Humbrecht, France, Alsace | 165 |
2010 | Passito Di Pantelleria, Ben Ryé, Donnafugata, Italy, Sicilia | 165 |
2005 | Pinot Gris, Clos Jebsal, Vendange Tardive, Zind Humbrecht, France, Alsace | 200 |
2002 | Riesling Trockenbeerauslese, Escherndorfer Lump, Horst Sauer (500ml), Germany, Franken | 215 |
2005 | Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, Szt. Tamás, Royal Tokaji (500ml), Hungary | 295 |
2003 | Tokaji Aszú, 6 Puttonyos, Mézes Mály, Royal Tokaji (500ml), Hungary | 320 |
2008 | Jurançon, Les Jardins de Babylone, L.B. Dagueneau & G. Pautrat (500ml), France, South West | 325 |
1940 | Grand Roussillon, Domaine Puig Parahy (375ml), France, Languedoc-Roussillon | 327 |
2007 | Jurancon, Les Jardins de Babylone, D. Dagueneau & G. Pautrat (500ml), France, South West | 335 |
2001 | Château Suduiraut, 1er Cru Classé, Sauternes, France, Bordeaux | 400 |
2008 | Sine Qua Non, Jinete Bajo, Ventura (375ml), USA, California | 425 |
1997 | Hermitage Vin de Paille, Domaine Jean-Louis Chave (375ml), France, Rhône Valley | 505 |
1975 | Château Climens, 1er Cru Classé Barsac, France, Bordeaux | 590 |
1996 | Château d’Yquem, 1er Cru Classé Supérieur, Sauternes, France, Bordeaux | 795 |
2005 | Tokaji Essencia, Sauska (375ml), Hungary | 795 |
1988 | Château d’Yquem, 1er Cru Classé Supérieur, Sauternes, France, Bordeaux | 1100 |
1989 | Château d’Yquem, 1er Cru Classé Supérieur, Sauternes, France, Bordeaux | 1100 |
1983 | Château d’Yquem, 1er Cru Classé Supérieur, Sauternes, France, Bordeaux | 1450 |
White Wine
White Wine | ||
---|---|---|
Year | Region | Price (£) |
2013 | Sancerre, les Perriers, Domaine André Vatan (375ml), France, Loire Valley | 35 |
2009 | Badenhorst Family Wines, Secateurs, Chenin Blanc, Swartland, Rest Of The World | 39 |
2011 | Cuvée Gyotaku, Domaine Mittnacht, France, Alsace | 50 |
2013 | Eradus, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, South Island | 50 |
2010 | Irsai Olivér, Garamvári Szolobirtok, Balatonboglar, Hungary | 50 |
2012 | Menetou-Salon Morogues, Domaine Pellé, France, Loire Valley | 50 |
2007 | Pinot Gris, Rotenberg, Domaine Zind Humbrecht (375ml), France, Alsace | 50 |
2011 | Ribeiro, Coto de Gomariz, Maria Alvarez Serrano, Spain, Galicia | 50 |
2012 | Rueda Verdejo, Quintaluna, Ossian, Spain, Castilla y León | 50 |
2011 | Sylvaner, Vieille Vigne, Domaine Bruno Sorg, France, Alsace | 50 |
2011 | Sylvaner, Vieilles Vignes, Domaine Ostertag, France, Alsace | 50 |
2013 | Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Pievalta, Barone Pizzini, Italy, Marche | 50 |
2011 | Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico Superiore, Pievalta, Barone Pizzini, Italy, Marche | 50 |
2013 | Isabel, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, South Island | 55 |
2009 | Kavaklidere, Côtes d’Avanos, Narince & Chardonnay, Cappadocia, Rest of the World, Turkey | 55 |
2011 | Riesling Kabinett Trocken, Lorcher Kapellenberg, Weingut August Kesseler, Germany, Rheingau | 55 |
2010 | Savennières, Clos de la Marche, Domaine du Petit Métris, France, Loire Valley | 55 |
2012 | Sancerre, Moulin Bèle, Domaine André Vatan (Rosé), France, Loire Valley | 59 |
2012 | Pinot Gris, Signature, René Muré, France, Alsace | 60 |
2007 | Riesling, Rolly Gassmann, France, Alsace | 60 |
2011 | Tokaji Furmint, Mézes Mály, Royal Tokaji, Hungary | 60 |
2005 | Badacsonyi Keknyelü, Huba Szeremley, Badacsony, Hungary | 65 |
2009 | Costers del Segre, Blanc Fermentat en Roure Allier, la Pobla de Cérvoles, Spain, Catalunya | 65 |
2011 | Kilikanoon, Barrel Fermented, Semillon, Clare Valley, Australia, South Australia | 65 |
2012 | Roero Arneis, Bruno Giacosa, Italy, Piemonte | 65 |
2009 | Kanta, Balhannah Vineyard, Riesling, Egon Muller, Adelaïde Hills, Australia, South Australia | 66 |
2009 | Saint-Aubin 1er Cru les Frionnes, Hubert Lamy (375ml), France, Burgundy | 68 |
2009 | Grimalda, Matosevic, Istria, Rest of the World, Croatia | 69 |
2011 | Riesling Spätlese, Hattenheim Pfaffenberg, Weingut Schloss Schönborn, Germany, Rheingau | 69 |
2010 | Rueda, Verdejo, Naiades, Bodegas Naia, Spain, Castilla y León | 69 |
2013 | Sancerre, les Perriers, A. Vatan, France, Loire Valley | 69 |
2009 | Stella Bella, Chardonnay, Margaret River, Australia, Western Australia | 69 |
NV | Vin de France, L 10, La Maceration Du Soula, Gérard Gauby, France, Languedoc-Roussillon | 69 |
2013 | Vinho Verde, Alvarinho, Soalheiro, Portugal | 69 |
2010 | Bourgogne, Jean Marc Boillot, France, Burgundy | 70 |
2010 | Humagne Blanche, Collection Chandra Kurt, Provins Valais, Switzerland, Valais | 70 |
2011 | Rully 1er Cru Grésigny, Paul et Marie Jacqueson, France, Burgundy | 70 |
2006 | Badacsonyi Keknyelü, Huba Szeremley, Badacsony, Hungary | 72 |
2009 | Egri Hárslevelü, St Andrea, Eger, Hungary | 72 |
2012 | Bairrada, Nossa Calcário, Filipa Pato, Portugal | 75 |
2011 | Saint-Joseph, Grand-Duc du Monteillet, Stéphane Montez, France, Rhône Valley | 75 |
2011 | Valle de la Orotava, Vidonia, Suertes del Marqués, Spain, Canary Islands | 75 |
2009 | Vino Blanco, Equipo Navazos & Niepoort, Spain, Andalucía | 75 |
2010 | A. A. Badenhorst, Malmesbury, South Africa | 79 |
2009 | Alba Antiqua, Matosevic, Istria, Rest of the World, Croatia | 79 |
2008 | Bourgogne Aligoté, Domaine Coche-Dury, France, Burgundy | 79 |
2012 | Montagny 1er Cru, J.M.Boillot, France, Burgundy | 79 |
2010 | Steenberg Vineyards, Sémillon, Constantia, South Africa | 79 |
2008 | VdP des Côtes Catalanes, Le Soula, France, Languedoc-Roussillon | 79 |
2012 | Crozes Hermitage, Alain Graillot, France, Rhône Valley | 80 |
2013 | Grüner Veltliner Federspiel, Spitzer Rotes Tor, Weingut Franz Hirtzberger, Wachau, Austria, Niederösterreich | 80 |
2011 | Riesling Federspiel, Spitzer Steinterrassen, Weingut Franz Hirtzberger, Wachau, Austria, Niederösterreich | 80 |
2009 | Pouilly-Fuissé, les Crays, Domaine Annie Forest, France, Burgundy | 82 |
2012 | Etna Bianco, Archineri, Pietradolce, Italy, Sicilia | 85 |
2011 | Minutes By Tractor, 10X, Chardonnay, Mornington Peninsula, Australia, Victoria | 85 |
2011 | Riesling Scharzhof, Weingut Egon Müller , Germany, Mosel | 85 |
2011 | Riesling Trocken Brauneberg Juffer Sonnenuhr GG Fritz Haag, Germany, Mosel | 85 |
2007 | Rueda, Belondrade y Lurton, Spain, Castilla y León | 85 |
2010 | VdP des Côtes Catalanes, Le Soula, France, Languedoc-Roussillon | 85 |
2008 | Vouvray, le Mont, Demi-Sec, Domaine Huet, France, Loire Valley | 85 |
2010 | Weisser Burgunder Bienenberg GG Weingut Bernhard Huber, Germany, Baden | 89 |
2008 | Condrieu, Marie et Pierre Bénetière, France, Rhône Valley | 90 |
2007 | Dézaley Grand Cru, Médinette, Domaine Louis Bovard, Lavaux, Switzerland, Vaud | 90 |
2010 | Felton Road, Bannockburn, Chardonnay, Central Otago, New Zealand, South Island | 95 |
2007 | Riesling Erstes Gewächs Erbacher Schlossberg, Weingut Schloss Reinhartshausen, Germany, Rheingau | 95 |
2004 | Riesling Spätlese Wehlener Sonnenuhr Joh. Jos. Prüm, Germany, Mosel | 95 |
2010 | Stonestreet, Alexander Mountain Estate, Sauvignon Blanc, Alexander Valley, USA, California | 95 |
2008 | Xanadu, Reserve, Chardonnay, Margaret River, Australia, Western Australia | 95 |
2011 | Châteauneuf du Pape, Clos la Roquète, Domaine la Roquète, France, Rhône Valley | 99 |
2012 | Pinot Gris Grand Cru Zinnkoepflé, Agathe Bursin, France, Alsace | 99 |
2010 | Fraser Gallop Estate, Parterre, Margaret River, Australia, Western Australia | 100 |
2010 | Poggio alle Gazze, Milleviti, Italy, Toscana | 105 |
2010 | Valdeorras, As Sortes, Val do Bibei, Rafael Palacios, Spain, Galicia | 105 |
2005 | Kooyong, Farrago, Chardonnay, Mornington Peninsula, Australia, Victoria | 108 |
2011 | Condrieu, Les Grandes Chaillées, Domaine du Monteillet, Stéphane Montez, France, Rhône Valley | 110 |
1990 | Domaine de Chevalier, Pessac Léognan Cru Classé (375ml) , France, Bordeaux | 110 |
2010 | Grüner Veltliner Reserve, Kammern Lamm, Weingut Hirsch, Kamptal DAC , Austria, Niederösterreich | 110 |
2007 | Riesling Auslese, Westhofener Kirchspiel, Keller, Germany, Rheinhessen | 110 |
2008 | Tokaji Hárslevelü, Király, Szepsy, Hungary | 110 |
1998 | Arbois, Vin Jaune, Domaine Rolet (62cl), France, Jura and Savoie | 112 |
1993 | Domaine de Chevalier, Pessac Léognan Cru Classé (375ml) , France, Bordeaux | 115 |
2005 | Qué Bonito Cacareaba, Benjamin Romeo, Spain, Rioja | 115 |
2009 | Riesling Smaragd, Weissenkirchener Steinriegl, Prager, Wachau, Austria, Niederösterreich | 115 |
2011 | Châteauneuf du Pape, Extrait, Domaine Chante Cigale, France, Rhône Valley | 120 |
2011 | Condrieu, Marie et Pierre Bénetière, France, Rhône Valley | 120 |
2009 | Cervaro della Sala, Castello della Sala, Antinori, Italy, Umbria | 125 |
2006 | Chassagne-Montrachet 1er Cru les Chenevottes, Philippe Colin, France, Burgundy | 125 |
2006 | Puligny-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 125 |
2009 | Riesling Trocken, Deidesheimer Hohenmorgen, Dr Von Bassermann-Jordan, Germany, Pfalz | 125 |
2007 | Tokaji Furmint, Urbán, Szepsy, Hungary | 125 |
2011 | Alto Adige Bianco, Beyond the Clouds, Elena Walch, Italy, Trentino-Alto Adige | 130 |
2012 | Chablis 1er Cru la Forest, Vincent Dauvissat, France, Burgundy | 130 |
2006 | Chassagne-Montrachet 1er Cru Morgeot, Bernard Morey, France, Burgundy | 130 |
2010 | Riesling Trocken Norheimer Dellchen Hermann Dönnhoff, Germany, Nahe | 130 |
2006 | Riesling, Cuvée Frédéric Emile, Trimbach, France, Alsace | 130 |
2010 | Côtes du Rhône, Domaine Gourt de Mautens, Jérôme Bressy (Rosé), France, Rhône Valley | 135 |
2006 | Domaine de Chevalier, Pessac Léognan Cru Classé (375ml) , France, Bordeaux | 135 |
2010 | Granja Nuestra Señora de Remelluri, Spain, Rioja | 135 |
2006 | Brokenwood, Maxwell Vineyard, Semillon, Hunter Valley, Australia, New South Wales | 140 |
2006 | Chassagne-Montrachet 1er Cru en Rémilly, Domaine M. Colin-Deléger, France, Burgundy | 140 |
2010 | Grüner Veltliner Smaragd, Weissenkirchener Achleiten, Prager, Wachau, Austria, Niederösterreich | 140 |
2007 | Lethbridge, Allegra, Chardonnay, Geelong, Australia, Victoria | 140 |
2006 | Puligny-Montrachet 1er Cru les Champs Gains, Michel Bouzereau et Fils, France, Burgundy | 145 |
2008 | Saint-Aubin 1er Cru Clos de la Chatenière, Hubert Lamy, France, Burgundy | 145 |
2005 | Brokenwood, ILR Reserve, Semillon, Hunter Valley, Australia, New South Wales | 150 |
2006 | Chassagne-Montrachet 1er Cru Vide Bourse, Bernard Morey, France, Burgundy | 150 |
2007 | Puligny Montrachet, les Enseignères, Lucien le Moine, France, Burgundy | 150 |
2009 | Puligny-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 150 |
2005 | Riesling Grand Cru Rangen de Thann, Clos Saint Urbain, Domaine Zind Humbrecht, France, Alsace | 150 |
2010 | Bierzo, la Claudina, Godello, Ultreia, Raúl Pérez, Spain, Castilla y León | 155 |
2006 | Pernand-Vergelesses 1er Cru sous Frétille, Lucien le Moine, France, Burgundy | 155 |
2004 | Brokenwood, ILR Reserve, Semillon, Hunter Valley, Australia, New South Wales | 160 |
2007 | Riesling Grand Cru Kastelberg, Marc Kreydenweiss, France, Alsace | 160 |
2003 | Brokenwood, ILR Reserve, Semillon, Hunter Valley, Australia, New South Wales | 165 |
2006 | Chassagne-Montrachet 1er Cru les Chaumées, Domaine Dublère, France, Burgundy | 166 |
2007 | Saumur, «Brézé», Clos Rougeard, France, Loire Valley | 168 |
2002 | Brokenwood, ILR Reserve, Semillon, Hunter Valley, Australia, New South Wales | 170 |
2010 | Chassagne-Montrachet, la Bergerie, Domaine Darviot-Perrin, France, Burgundy | 175 |
2008 | Saumur, Brézé, Clos Rougeard, France, Loire Valley | 175 |
2011 | Tokaji Furmint, Betsek, Szepsy, Hungary | 180 |
2004 | Chablis Grand Cru Moutonne, Domaine Long-Depaquit, France, Burgundy | 185 |
2008 | Blanc Fumé de Pouilly, Pur Sang, Domaine Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 189 |
1999 | Riesling, Cuvée Fréderic Emile, Trimbach , France, Alsace | 190 |
2007 | Leeuwin Estate, Art Series, Chardonnay, Margaret River, Australia, Western Australia | 195 |
2004 | Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières, Lucien le Moine, France, Burgundy | 195 |
2007 | Blanc Fumé de Pouilly, Pur Sang, Domaine Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 199 |
2010 | Meursault, Cuvée Tête de Murger, Patrick Javillier, France, Burgundy | 199 |
2009 | Blanc Fumé de Pouilly, Pur Sang, Domaine Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 205 |
2005 | Chassagne-Montrachet 1er Cru Grandes Ruchottes, Lucien le Moine, France, Burgundy | 205 |
2010 | Blanc Fumé de Pouilly, Pur Sang, Domaine Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 210 |
2008 | Leeuwin Estate, Art Series, Chardonnay, Margaret River, Australia, Western Australia | 210 |
2005 | Puligny-Montrachet 1er Cru Folatières, Lucien le Moine, France, Burgundy | 210 |
2011 | Blanc Fumé de Pouilly, Pur Sang, Domaine Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 215 |
1997 | Domaine de Chevalier, Pessac Léognan Cru Classé, France, Bordeaux | 218 |
2012 | Chablis Grand Cru Les Clos, Vincent Dauvissat, France, Burgundy | 220 |
2006 | Chassagne-Montrachet 1er Cru Embrazées, Lucien le Moine, France, Burgundy | 220 |
2005 | Château-Grillet, Neyret Gachet, France, Rhône Valley | 220 |
2004 | Corton-Charlemagne Grand Cru, Bonneau du Martray, France, Burgundy | 220 |
1993 | Domaine de Chevalier, Pessac Léognan Cru Classé, France, Bordeaux | 220 |
2008 | Kistler, Vine Hill Vineyard, Chardonnay, Russian River Valley, USA, California | 225 |
2008 | Meursault, Arnaud Ente, France, Burgundy | 225 |
1997 | Pavillon Blanc du Château Margaux, France, Bordeaux | 225 |
2003 | Puligny-Montrachet 1er Cru les Demoiselles, Michel Colin-Deléger, France, Burgundy | 225 |
2006 | Chassagne-Montrachet 1er Cru la Romanée, Lucien le Moine, France, Burgundy | 230 |
2009 | Châteauneuf du Pape, Magis, Rotem & Mounir Saouma, France, Rhône Valley | 230 |
2004 | Hermitage, J.L. Chave, France, Rhône Valley | 235 |
2004 | Puligny-Montrachet 1er Cru les Demoiselles, Michel Colin-Deléger, France, Burgundy | 240 |
2002 | Domaine de Chevalier, Pessac Léognan Cru Classé, France, Bordeaux | 245 |
2006 | Meursault 1er Cru Perrières, Pierre Morey, France, Burgundy | 245 |
2003 | Puligny-Montrachet 1er Cru les Combettes, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 245 |
2008 | Chassagne-Montrachet 1er Cru les Blanchots Dessus, Domaine Darviot-Perrin, France, Burgundy | 250 |
2002 | Hermitage, J.L. Chave, France, Rhône Valley | 250 |
2006 | Kistler, Hyde Vineyard, Chardonnay, Carneros, USA, California | 250 |
2008 | Kistler, les Noisetiers, Sonoma Coast, USA, California | 250 |
2009 | La Clarté de Haut-Brion, Pessac Léognan Cru Classé, France, Bordeaux | 250 |
2004 | Meursault 1er Cru Perrières, Lucien le Moine, France, Burgundy | 250 |
2008 | Sancerre, le Mont Damné, Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 250 |
2007 | Blanc Fumé de Pouilly, Silex, Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 255 |
2007 | Sancerre, Le Mont Damné, Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 255 |
2004 | Corton Charlemagne Grand Cru, Lucien le Moine, France, Burgundy | 260 |
2006 | Puligny-Montrachet 1er Cru les Demoiselles, Michel Colin-Deléger, France, Burgundy | 260 |
2008 | Blanc Fumé de Pouilly, Silex, Domaine Didier Dagueneau, France, Loire Valley | 265 |
2007 | Chablis 1er Cru Butteaux, Domaine François Raveneau, France, Burgundy | 265 |
2007 | Chablis 1er Cru Monts Mains, Domaine François Raveneau, France, Burgundy | 265 |
2003 | Meursault, Clos de La Barre, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 265 |
2009 | Riesling Smaragd, Unendlich, F.X. Pichler, Wachau, Austria, Niederösterreich | 265 |
2009 | Y de Château d’Yquem, Bordeaux, France, Bordeaux | 270 |
2006 | Corton-Charlemagne Grand Cru, Bonneau du Martray, France, Burgundy | 275 |
2005 | Puligny-Montrachet 1er Cru les Pucelles, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 275 |
2005 | Meursault, Clos de la Barre, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 280 |
2008 | Meursault, Clos des Ambres, Arnaud Ente, France, Burgundy | 280 |
1992 | Hermitage, J.L. Chave, France, Rhône Valley | 295 |
2005 | Meursault 1er Cru Bouchères, Domaine Roulot, France, Burgundy | 295 |
2004 | Meursault, Clos de la Barre, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 295 |
2006 | Meursault, J.-F. Coche-Dury, France, Burgundy | 295 |
2006 | Puligny-Montrachet 1er Cru les Pucelles, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 305 |
2009 | Chassagne-Montrachet 1er Cru les Blanchots Dessus, Domaine Darviot-Perrin, France, Burgundy | 315 |
2002 | Château Laville Haut-Brion, Pessac Léognan Cru Classé, France, Bordeaux | 315 |
2006 | Langhe, Gaia & Rey, A. Gaja, Italy, Piemonte | 320 |
2003 | Meursault 1er Cru Charmes, Domaine Comtes Lafon, France, Burgundy | 320 |
2005 | Meursault, J.-F. Coche-Dury, France, Burgundy | 325 |
2007 | Puligny-Montrachet 1er Cru les Pucelles, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 330 |
2008 | Meursault, Domaine Coche-Dury, France, Burgundy | 345 |
2007 | Langhe, Gaia & Rey, A. Gaja, Italy, Piemonte | 350 |
2000 | Meursault 1er Cru Charmes, Domaine Comtes Lafon, France, Burgundy | 350 |
2005 | Bienvenues Bâtard-Montrachet, Domaine Ramonet, France, Burgundy | 365 |
2000 | Meursault, Clos de la Barre, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 365 |
2004 | Château Laville Haut-Brion, Pessac Léognan Cru Classé, France, Bordeaux | 366 |
2005 | Y de Château d’Yquem, Bordeaux, France, Bordeaux | 370 |
2007 | Meursault, J.-F. Coche-Dury, France, Burgundy | 375 |
2002 | Meursault, Clos de la Barre, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 385 |
2004 | Puligny-Montrachet les Enseignères, J.-F. Coche-Dury, France, Burgundy | 385 |
2006 | Bourgogne Blanc, Domaine Comte Georges de Voguë, France, Burgundy | 390 |
2004 | Chevalier-Montrachet, Domaine M. Niellon, France, Burgundy | 390 |
2000 | Batard-Montrachet, Etienne Sauzet, France, Burgundy | 395 |
2009 | Meursault, Domaine Coche-Dury, France, Burgundy | 395 |
2007 | Riesling, Clos Saint Hune, Trimbach, France, Alsace | 395 |
2003 | Chevalier-Montrachet, Domaine M. Niellon, France, Burgundy | 399 |
2003 | Meursault, Désirée, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 400 |
2004 | Meursault 1er Cru Charmes, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 410 |
2009 | Pavillon Blanc du Château Margaux, France, Bordeaux | 410 |
2005 | Bienvenues Bâtard-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 420 |
2005 | Chevalier-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 420 |
2005 | Puligny-Montrachet les Enseignères, J.-F. Coche-Dury, France, Burgundy | 425 |
2004 | Riesling, Clos Saint Hune, Trimbach, France, Alsace | 430 |
2005 | Riesling, Clos Saint Hune, Trimbach, France, Alsace | 435 |
2008 | Puligny-Montrachet les Enseignères, Domaine Coche-Dury, France, Burgundy | 445 |
2005 | Meursault 1er Cru Charmes, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 450 |
2004 | Meursault 1er Cru Perrières, Domaine Roulot, France, Burgundy | 450 |
2006 | Chevalier-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 470 |
2009 | Puligny-Montrachet, les Enseignères, Domaine Coche-Dury, France, Burgundy | 475 |
2004 | Batard-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 480 |
2004 | Meursault, Désirée, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 485 |
1990 | Pavillon Blanc du Château Margaux, France, Bordeaux | 490 |
2002 | Meursault 1er Cru Charmes, Domaine Comtes Lafon, France, Burgundy | 515 |
2007 | Chevalier-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 520 |
2003 | Chevalier-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 550 |
2002 | Meursault, Désirée, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 565 |
2004 | Meursault 1er Cru Perrières, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 600 |
2000 | Meursault 1er Cru Perrières, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 650 |
2005 | Meursault 1er Cru Perrières, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 650 |
2001 | Chevalier-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 670 |
2001 | Meursault 1er Cru Perrières, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 685 |
2007 | Batard Montrachet, Lucien le Moine, France, Burgundy | 690 |
2003 | Batard-Montrachet, Lucien le Moine, France, Burgundy | 740 |
2007 | Chablis Grand Cru Les Clos, Domaine François Raveneau, France, Burgundy | 750 |
2002 | Meursault 1er Cru Perrières, Domaine Comtes Lafon, France, Burgundy | 850 |
2004 | Chevalier-Montrachet, Domaine Leflaive, France, Burgundy | 890 |
2004 | Montrachet, Lucien le Moine, France, Burgundy | 890 |
2001 | Meursault 1er Cru Perrières, J.F. Coche-Dury, France, Burgundy | 895 |
1996 | Montrachet, E. Sauzet, France, Burgundy | 940 |
1999 | Meursault 1er Cru Perrières, Domaine Comtes Lafon, France, Burgundy | 985 |
2004 | Meursault 1er Cru Perrières, J.-F. Coche-Dury, France, Burgundy | 995 |
2005 | Montrachet, Lucien le Moine, France, Burgundy | 995 |
2002 | Meursault 1er Cru Perrières, J.-F. Coche-Dury, France, Burgundy | 1050 |
2001 | Corton-Charlemagne Grand Cru, J.F. Coche-Dury, France, Burgundy | 1250 |
2003 | Corton-Charlemagne Grand Cru, J.F. Coche-Dury, France, Burgundy | 1280 |
2004 | Montrachet, Domaine des Comtes Lafon, France, Burgundy | 2250 |
2005 | Corton-Charlemagne Grand Cru, J.-F. Coche-Dury, France, Burgundy | 2500 |
2008 | Château Haut-Brion, Pessac Léognan 1er Grand Cru Classé (1500ml), France, Bordeaux | 4500 |
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)