24 Nisan 2014 Perşembe

Armutlu Tart



Malzemeler
  • 1 adet tuzlu tart hamuru
  • 5 adet armut
  • 3 çorba kaşığı şeker
  • 1 kalıp tereyağı
  • 1 küçük kadeh beyaz Porto şarabı
  • 3 adet yumurta beyazı
  • 2 çorba kaşığı pudra şekeri
  • 1 tutam tuz
Yapılışı

Tart kalıbına tuzlu tart hamurunu pişirme kağıdıyla birlikte, hamur ve kalıp arasında kalacak şekilde dizin. Hamurda çatalla delikler açın ki pişerken kabarmasın.

Hamurun dağılmaması için kalıbı kuru fasulyeyle doldurup fırına verin. Fasulyeler, hamura ağırlık yapacak bir kabarcık oluşmasını önleyecek. Fasulyeleri merak etmeyin çünkü onlar aslında pişmeyecek. Hamurları dizdiğiniz kalıbı, önceden 180 dereceye getirdiğiniz fırında 5-7 dakika arasında, hamur pişene ve köşeleri kızarana kadar pişirin. 

Bu sırada biz de içi hazırlayalım. Öncelikle armutları bulayacağınız karamelle başlayalım. Kızgın tencereye şeker koyun ve kısık ateşte karamelize hâle getirin. Bir parça tereyağı ekleyip eriyene kadar karıştırın ve üstüne Porto şarabı ilave edin. Artık soyulup ortaları alınmış ve yarım ay şeklinde kesilmiş armutları ekleyebilirsiniz. Karamelin sertleşmemesi için bu işlemi çabucak yapmalısınız. Her şeyi iyice karıştırın ve kısık ateşte ocakta tutun ki armutlar yumuşasın ve karamelle Porto şarabının aromasını çeksin. Bu sırada yumurta beyazlarını çırpın. Daha çabuk katılaşması için bir tutam tuz ekleyin. Beyazlar koyulaşınca iyi bir mereng elde etmek için pudra şekerini ekleyin. 

Hamurunuzu fırından çıkarın, içine armut ve karameli dökün (ateşten yeni alınmış olmalılar) üstüne merengi yayın. Fırının derecesini 160 dereceye düşürün ve merengin kızarmasını bekleyin. Tartınız artık hazır! Afiyet olsun!