24 Nisan 2014 Perşembe

Vitaminler

A Vitamini
Hücrelerin gelişimi ve büyümesi için gereklidir. Brokoli,su teresi, ıspanak, karalahana, köklü yenilebilir bitkiler gibi koyu yeşil sebzeler ve havuç, portakal, kayısı, papaya ve mango gibi turuncu sebze ve meyveler.

Beta Karoten
Havuç,karalahana, ıspanak, maydanoz, chard, kökü yenilebilir bitkiler, su teresi, mango kokulu kavun, kayısı, brokoli, balkabağı, kavun, kişniş.

Thiamin (Vitamin B1)
Maya, maya özleri, domuz, tam tahıldan yapılmış kahvaltılık gevrekler (esmer pirinç, tam buday ekmeği), kuru yemişler ve bakliyat, yeşil sebzeler.

Vitamin B2
Karalahana, maydanoz, brokoli, kökü yenilebilir bitkiler, kuru erik,kişniş, avokado, badem.

Vitamin B3
Kurutulmuş bira mayası, bakla, bezelye, fıstık, esmer pirinç, soya fasulyesi, buğday kepeği, kırmız biber, taze yeşillikler, kurutulmuş şeftali, kepekli buğday unu ekmeği, yağlı balık.

Vitamin B6
Karalahana, ıspanak, şalgam bitkisi, biberler, karnabahar, kuru erik, avokado, muz, havuç, fındık, somon, soya fasulyesi, ayçiçeği çekirdeği, ton balığı, buğday çimi.

Vitamin B12
Yumurta, yağlı balık, deniz yosunu, peynir, soya sütü.

Vitamin C
Yaban mersini, çilek, kivi, brokoli bürüksel lahanası, greyfurt, biberler, karalahana limon, portakal, papaya, ıspanak, domates, su teresi, guava (tropik bir meyve)

Vitamin D
Ringa, uskumru, somon, sardunya gibi soğuk su balıkları.ve ayçiçeği çekirdeği.

Vitamin E
Ispanak, su teresi, kişniş havuç, domates, badem, fındık ayçiçeği çekirdekleri, buğday tohumu.

Vitamin K
Ispanak, brokoli, karalahana, lahana, Brüksel lahanası, kurutulmuş deniz yosunu.

Folik Asit
Kurutulmuş bira mayası, yeşil lifli sebzeler, narenciye meyveleri, yumurta kurutulmuş meyveler,fındık yulaf, bakliyat, buğday tohumu.


http://www.chefali.com adresinden alıntı olup Saygıdeğer Şefim Ali AÇIKGÜL'e katkılarından dolayı teşekkür ederim.