24 Nisan 2014 Perşembe

Risotto


Malzemeler :
  • 400 gr Arborio pirinci
  • 1 küçük boy soğan
  • 150 gr Porcini mantar
  • 1 ½ lt Sebze suyu
  • 1 Yemek kaşığı tereyağı
  • ½ Çay bardağı beyaz şarap
  • 100 gr Parmesan peyniri
  • 120 gr Zeytin yağı
  • 15 gr Sarımsak
Yapılışı :

Risotto yapılırken seçilecek pirinc çok önemlidir. İtalya’nın kuzey kesimlerinde yetiştirilen "arborio" türü pirinç kullanmalısınız.
  • Zeytin yağının bir miktarını derince bir tencere koyun, kıyılmış soğanı ekleyip kavurun.
  • Pirinci ekleyip 3-4 dakika kavururak karıştırın.
  • Şarabı ilave ediniz.
  • 2 bardak sıcak sebze suyu ekleyin, devamlı karıştırın.
  • Başka bir kapta mantarları sarımsakla soteleyin pirincin içine ilave edin.
  • Suyu azar azar ilave ederek kısık ateşte piriçleri karıştırırken, tahta kaşık kulanın ki piriçlerin kırılmasını önlesin. Bu işlemi sebze suyu bitene dek tekrarlayın.
  • Bir tane pirinci elinize alıp kırıyorsunuz pirincin ortası (al dente italyanca) dişe gelir kıvamda olmalıdır. Arzunuza göre biraz daha su ilave edip biraz daha pişirebilirsiniz.
  • Sonra kenara alıp önce zeytin yağını ilave edin, arzunuza göre tere yağını ilave edip karıştırıyorsunuz.
  • Son aşama parmesan peynirini ilave edip 3 dakika dinlendiriyorsunuz.
  • Ardında sevis yapıyorsunuz eğer risotto yerken dilinizle piriç tanelerini sayabiliyorsanız iyi bir risotto yapmış sayılırsınız.

http://www.chefali.com adresinden alıntı olup Saygıdeğer Şefim Ali AÇIKGÜL'e katkılarından dolayı teşekkür ederim.