Malzemeler :
Yapılışı :
Risotto yapılırken seçilecek pirinc çok önemlidir. İtalya’nın kuzey kesimlerinde yetiştirilen "arborio" türü pirinç kullanmalısınız.
- Zeytin yağının bir miktarını derince bir tencere koyun, kıyılmış soğanı ekleyip kavurun.
- Pirinci ekleyip 3-4 dakika kavururak karıştırın.
- Şarabı ilave ediniz.
- 2 bardak sıcak sebze suyu ekleyin, devamlı karıştırın.
- Başka bir kapta mantarları sarımsakla soteleyin pirincin içine ilave edin.
- Suyu azar azar ilave ederek kısık ateşte piriçleri karıştırırken, tahta kaşık kulanın ki piriçlerin kırılmasını önlesin. Bu işlemi sebze suyu bitene dek tekrarlayın.
- Bir tane pirinci elinize alıp kırıyorsunuz pirincin ortası (al dente italyanca) dişe gelir kıvamda olmalıdır. Arzunuza göre biraz daha su ilave edip biraz daha pişirebilirsiniz.
- Sonra kenara alıp önce zeytin yağını ilave edin, arzunuza göre tere yağını ilave edip karıştırıyorsunuz.
- Son aşama parmesan peynirini ilave edip 3 dakika dinlendiriyorsunuz.
- Ardında sevis yapıyorsunuz eğer risotto yerken dilinizle piriç tanelerini sayabiliyorsanız iyi bir risotto yapmış sayılırsınız.
http://www.chefali.com adresinden alıntı olup Saygıdeğer Şefim Ali AÇIKGÜL'e katkılarından dolayı teşekkür ederim.